Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2020 12:07

Χαμένη η χρονιά για τη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Ανεξάρτητα από τις νέες υποσχέσεις υπουργών και τοπικών αρχόντων για την πορεία των μεγάλων έργων υποδομής, το 2020 ήταν μια χαμένη χρονιά για τη Μεσσηνία, αφού όλα εξελίχθηκαν με τους γνωστούς απελπιστικά αργούς ρυθμούς του ελληνικού Δημοσίου, που θέτουν τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη του νομού.

Για την ιστορία και μόνο καταγράφουμε: Η παραχώρηση - αναβάθμιση του αεροδρομίου "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" παρέμεινε... εξαγγελία, αφού μεταξύ άλλων οι τοπικοί άρχοντες πίστευαν σαν αφελείς ψηφοφόροι όσα τους έλεγαν στα υπουργεία. Ο διαγωνισμός για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη που ξεκίνησε το 2019, αναμένεται να ολοκληρωθεί (αν όλα πάνε καλά) το 2022, ενώ κανένας δεν γνωρίζει ακόμα ούτε τη χάραξη του δρόμου ούτε από πού και πότε θα ξεκινήσει το έργο κατασκευής του δρόμου. Ο αυτοκινητόδρομος Πύργος - Καλό Νερό αγνοείται και κανένας δεν μας έχει πει πώς θα αντιμετωπιστεί η απαγόρευση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο αυτοκινητόδρομος Καλό Νερό - Τσακώνα θα μπει στην ατζέντα του Υποδομών μετά το τέλος της περιπέτειας του Πάτρα - Πύργος. Επίσης άγνωστο είναι πότε και πώς (με δίκτυο από τη Μεγαλόπολη ή υγροποιημένο) θα έρθει το φυσικό αέριο στην Καλαμάτα και αν θα λειτουργήσουν το 2021 οι μονάδες διαχείρισης των απορριμμάτων που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ.

Αν σε αυτά προστεθούν η αδράνεια για το αρδευτικό δίκτυο του Φιλιατρινού φράγματος και η μυθιστορηματική καθυστέρηση στο Τζάνε - Καλαμάτα, έχουμε πλήρη την εικόνα της χαμένης χρονιάς στη Μεσσηνία, χωρίς να χρειαστεί να αναφερθούμε στις αναξιοποίητες υποδομές του λιμανιού της Καλαμάτας, της μαρίνας της Πύλου και του σιδηροδρομικού δικτύου που μετατράπηκε σε απέραντο καλαμιώνα.

Οσο για τις νέες υποσχέσεις των τοπικών αρχόντων και των πολιτικών, ειλικρινά θα ήθελα να ήμουν νεότερος και αφελής για να τις πιστέψω, αλλά είμαι αρκετά μεγάλος πλέον και για αυτό συμβιβασμένος με την εικόνα της βαλκανικής μιζέριας που δεν θα αλλάξει όσο ζω.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός