Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2021 22:12

Θα αποφύγουμε το τρίτο κύμα;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Θα αποφύγουμε το τρίτο κύμα;

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού σε Ελλάδα και Ευρώπη γκρεμίζει και τις τελευταίες ελπίδες για πλήρη άρση του lockdown τους πρώτους μήνες της άνοιξης, ενώ παράλληλα καθιστά επιτακτική την ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκειμένου να περιοριστούν τόσο τα θύματα της νόσου όσο και οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Ετσι κι αλλιώς οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο εφιάλτης της πανδημίας δεν τελείωσε ακόμα – και ότι χρειάζεται να εφαρμοστούν αυστηρά τα μέτρα που προτείνει η επιστημονική κοινότητα, για να αναχαιτιστεί το τρίτο κύμα Covid19 και να μην αποδειχθεί φονικότερο των δύο πρώτων. Δυστυχώς όμως η ελληνική κυβέρνηση υπονομεύει το έργο της προστασίας της δημόσιας υγείας, άλλοτε καλλιεργώντας υπέρμετρα αισιόδοξες προσδοκίες και άλλοτε υποκύπτοντας σε λαϊκιστικά αιτήματα ομάδων πίεσης.

Σε κάθε περίπτωση το πάθημα του Νοεμβρίου δεν έγινε μάθημα, καθώς η κυβέρνηση προτίμησε να εφαρμόσει "χαλαρό" lockdown την περίοδο των γιορτών αφήνοντας τους πολίτες να πιστεύουν ότι η πανδημία τελειώνει με το πρώτο εμβόλιο. Το λάθος μήνυμα έφτασε σε κάθε άκρη της Ελλάδας, με συνέπεια η κοσμοπλημμύρα στους δρόμους της Καλαμάτας να φαντάζει σαν... επιστροφή στην κανονικότητα. Την ίδια ώρα οι φωτογραφίες του εμβολιασμού υπουργών και υφυπουργών έδωσαν τη χαριστική βολή στην κυβερνητική αξιοπιστία. Δυστυχώς για τη δημόσια υγεία, η κυβέρνηση σπατάλησε αφελώς το κεφάλαιο της αξιοπιστίας που συσσώρευσε πέρσι την άνοιξη, όταν αποφάσισε εγκαίρως το lockdown. Τώρα θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να πείσει τόσο την αντιπολίτευση όσο και τους κοινωνικούς εταίρους ότι κάνει μια νέα αρχή, βάζοντας τέλος στην ικανοποίηση παλαιοκομματικών αιτημάτων που δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο κράτος.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει, όχι μόνο να δίνει καθημερινώς περισσότερα στατιστικά στοιχεία, ώστε να πειστούν οι πολίτες για την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά και να συγκρουστεί με όσους βάζουν το "μαγαζί" τους, τη βολή τους ή τη συνήθειά τους πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Η Εκκλησία, τα κόμματα, οι περιφέρειες και οι δήμοι, οι επιχειρηματικοί φορείς και οι πολίτες, θα πρέπει να αντιληφθούν αφενός ότι δεν υπάρχει περιθώριο λιποταξίας από τον πόλεμο με τον κορονοϊό και, αφετέρου, ότι οι μάχες με την Covid19 θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

Τα υπόλοιπα είναι αφελείς και γι’ αυτό επικίνδυνες προσεγγίσεις ενός τεράστιου προβλήματος, που σίγουρα δεν θα λυθεί με φωτογραφίες εμβολιαζόμενων υπουργών.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021 22:18