Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2021 12:53

Ραντεβού στην κάλπη και... όποιος αντέξει

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)

Αν ο πρωθυπουργός έκανε ανασχηματισμό της κυβέρνησης για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, προφανώς τα κατάφερε, αφού από προχθές η μισή Ελλάδα συζητά για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Η υπόλοιπη μισή όμως έχει παγώσει, καθώς διαπιστώνει ότι παραμένουν ακλόνητοι στη θέση τους οι υπουργοί που θεωρούν αποτελεσματικό ή ανεκτό ένα κράτος που διοργανώνει τριετή διαγωνισμό για ένα δρόμο (που δεν είναι αυτοκινητόδρομος) μήκους 57 χιλιομέτρων.

Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν θα κυκλοφορούν βενζινοκίνητα αυτοκίνητα στους δρόμους όταν θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των 57 χιλιομέτρων του Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη ή αν η Αpple και η Tesla θα τα έχουν αντικαταστήσει με "έξυπνα" οχήματα χωρίς οδηγό. Είμαι απολύτως βέβαιος όμως ότι και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας, δεν προετοιμάζει την Ελλάδα για την 4η βιομηχανική επανάσταση. Προετοιμάζει απλώς το κλίμα για τις επόμενες εκλογές, επειδή ενδιαφέρεται κυρίως για τη νομή της εξουσίας και το πολιτικό μέλλον της κομματικής "νομενκλατούρας", που έχει αντικαταστήσει τους παραδοσιακούς κοτζαμπάσηδες. Σε αυτές τις συνθήκες είναι τουλάχιστον αφελής κάθε συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, όταν αναβαθμίζεται ο υπουργός που δημιούργησε επτά (7) επιτροπές για τη μεταλιγνιτική περίοδο.

Από εκεί και πέρα, δεν έχει καμία σημασία αν ο πρωθυπουργός πιστεύει στο δόγμα "τα προβλήματα ξεχνιούνται με επιτροπές που προκαλούν μεγαλύτερα"... ή αν απλώς ανακατεύει την κυβερνητική τράπουλα για να περάσει η ώρα, αφού η αντιπολίτευση έχει ξεχαστεί στον 19ο αιώνα και δεν μπορεί να προτείνει ρεαλιστικές λύσεις για τα σημερινά προβλήματα. Δεν έχει επίσης καμία σημασία η προσπάθεια συσπείρωσης της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος επειδή θεωρείται (λανθασμένα) δεδομένη η άστεγη κεντροαριστερή ψήφος, η οποία άλλαξε τον συσχετισμό δυνάμεων στις εκλογές του 2019. Σημασία έχει ότι και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν δείχνει καμία διάθεση να αλλάξει τις δομές που κρατούν δέσμια την ελληνική οικονομία και ότι ακολουθεί την πεπατημένη της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή που οδήγησε στη χρεοκοπία του 2010.

Με απλά λόγια και χωρίς να επεκταθούμε σε παραδείγματα εκτός Μεσσηνίας: Η μαρίνα της Πύλου μένει αναξιοποίητη παραπάνω από μια εικοσαετία, γιατί η ελληνική γραφειοκρατία δεν μπορεί να διοργανώσει έναν αποτελεσματικό διαγωνισμό. Το μάστερ πλαν για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας εκπονήθηκε το 2002 και ακόμα δεν έχουν αποκτηθεί οι εκτάσεις που απαιτούνται για την επέκταση του αεροσταθμού.

Πώς θα αντιδρούσε άραγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής αν του έλεγε υπουργός του ότι εκκρεμεί 20 χρόνια η αξιοποίηση βασικών υποδομών; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό εξηγεί γιατί οι ανασχηματισμοί των τελευταίων δεκαετιών είναι μόνο επικοινωνιακοί, αλλά και γιατί είναι άσκοπη στην Ελλάδα η συζήτηση περί σοσιαλισμού ή φιλελευθερισμού.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός