Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 12:32

Ο κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Οι ανακοινώσεις των επαγγελματικών φορέων και οι διεκδικήσεις της επιχειρηματικής κοινότητας αποδεικνύουν καθημερινά ότι στην Ελλάδα, εκτός από τον δημόσιο τομέα, ασθενεί βαριά και ο ιδιωτικός.

Επιχειρήσεις, σύλλογοι και επιμελητήρια ενδιαφέρονται μόνο για να πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των ενισχύσεων, αδιαφορώντας πλήρως για τη μεγέθυνση της παραγωγής, των πωλήσεων και του εισοδήματος. Αν στο παζλ προστεθούν και οι τράπεζες-ζόμπι, που αντί να χρηματοδοτούν την επιχειρηματική δραστηριότητα απορροφούν πόρους για την επιβίωσή τους, έχουμε μπροστά μας την πλήρη εικόνα της θνησιγενούς ελληνικής οικονομίας, που ελπίζει σε νέα διαγραφή χρεών επειδή κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκε το δημόσιο χρέος εταίρων (όπως η Ιταλία) με ειδικό βάρος στην παγκόσμια οικονομία. Ουσιαστικά, για μια ακόμα φορά η Ελλάδα περιμένει ευνοϊκές ρυθμίσεις αντί να ανοίγει αναπτυξιακούς δρόμους, προωθώντας την επιχειρηματική δραστηριότητα και τον ανταγωνισμό.

Σε μια κανονική χώρα, κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση και επιχειρηματίες θα ήταν ήδη έτοιμοι να υποδεχτούν μετά την πανδημία μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών από όσους φιλοξένησαν το 2019. Στην κρατικοδίαιτη ελληνική οικονομία όμως, οι περισσότερες επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν στραμμένο το βλέμμα στο δημόσιο ταμείο – θέτοντας ταυτόχρονα τροχοπέδη τόσο στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων όσο και στη μεγέθυνση των υπαρχουσών. Στη στρέβλωση αυτή οδηγηθήκαμε εξαιτίας της μεγέθυνσης του κράτους, που είχε ως συνέπεια την εξάρτηση των επιχειρήσεων άμεσα ή έμμεσα από τον δημόσιο προϋπολογισμό. Ακόμα και σήμερα, μετά την απελευθέρωση μεγάλων κλάδων της οικονομίας (τηλεπικοινωνίες, αερομεταφορές, ενέργεια κ.λπ.), χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερο πελάτη το κράτος και την αυτοδιοίκηση, ή άλλες θυγατρικές επιχειρήσεις που... έχουν μεγαλύτερο πελάτη το κράτος ή την αυτοδιοίκηση. Σε αυτές τις συνθήκες, κάθε άλλο παρά παράδοξη είναι η εσωστρέφεια των επιχειρήσεων και η αναπόληση της "χρυσής εποχής" του... κοινωνικού τουρισμού.

Με απλά λόγια: Ο κρατικοδίαιτος επιχειρηματίας που αναπολεί τις αρπαχτές των δελτίων κοινωνικού τουρισμού, όχι μόνο δεν πρόκειται να εκσυγχρονίσει ή να μεγεθύνει την επιχείρησή του, αλλά θα κάνει και ό,τι περνάει από το χέρι του για να εμποδίσει την είσοδο νέων επιχειρήσεων στον κλάδο. Και τι περνάει από το χέρι του; Η απάντηση είναι απλή: Να στηρίξει εσωστρεφείς πολιτικούς, που δεν θέλουν "αεροπλανιές τουριστών" και που μοιράζουν την πίτα των ενισχύσεων σε όσους τους στήριξαν για να εμποδίσουν τη μεγέθυνση της πίτας με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός