Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 11:36

Ο σιδηρόδρομος της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Ο σιδηρόδρομος της Πελοποννήσου

"Η διασύνδεση των λεγόμενων κρίσιμων υποδομών, ανάμεσα στις οποίες είναι τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, αποτελεί αδήριτη ανάγκη.

Για τον λόγο αυτό, ο νέος αναπτυξιακός σχεδιασμός της ΕΡΓΟΣΕ προβλέπει έργα συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ, με τα οποία θα επιτευχθεί αυτός ο σημαντικός στόχος. Πρόκειται για έναν φιλόδοξο σχεδιασμό, που περιλαμβάνει νέα έργα, μεταξύ των οποίων τη σύνδεση του αερολιμένα Αττικής «Ελ. Βενιζέλος» με τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας, τη σιδηροδρομική διασύνδεση του νέου Λιμένα Πατρών, για την οποία καταθέσαμε πρόσφατα την προτεινόμενη χάραξη της γραμμής, τη σύνδεση του 6ου προβλήτα Λιμένος Θεσσαλονίκης, τη σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Ορμένιο, καθώς και τη σύνδεση της Καβάλας (εμπορικός λιμένας Νέας Καρβάλης) με τη Θεσσαλονίκη και τους Τοξότες μέσω της νότιας χάραξης. Πρόκειται για έργα υψίστης σημασίας, που βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα της ΕΡΓΟΣΕ και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών".

Τα παραπάνω δήλωσε μιλώντας στην euro2day.gr ο πρόεδρος και CEO της ΕΡΓΟΣΕ Χρήστος Βίνης. Με την πρώτη ανάγνωση διαπιστώνουμε ότι από το μάστερ πλαν απουσιάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Απουσιάζει επίσης ο δυτικός άξονας Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Καλαμάτα. Η αποτυχία αυτή χρεώνεται αναμφισβήτητα στους πολιτικούς και στους τοπικούς άρχοντες της Πελοποννήσου που αδιαφορούν για τις μεγάλες υποδομές, ενώ σπαταλούν χρήματα και χρόνο για γήπεδα σε χωριά που κατοικούν μόνο υπερήλικες.

Σε κάθε περίπτωση οι γραμμές Κόρινθος - Αργος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα δεν είναι βιώσιμες με αυτές τις ταχύτητες του τρένου και για αυτό δεν εξυπηρετεί καμία αναπτυξιακή ανάγκη η επανεκκίνηση των δρομολογίων με χρήματα των φορολογούμενων. Την ανάπτυξη υπηρετεί μόνο η διεξαγωγή ενός διαγωνισμού και για τις δύο γραμμές με παραχώρησή τους για 50 ή 100 χρόνια στον ανάδοχο που θα αναλάβει τις μελέτες και την κατασκευή κανονικού ηλεκτροδοτούμενου δικτύου στο τμήμα Κόρινθος - Αργος - Τρίπολη - Καλαμάτα με νέα χάραξη και κατασκευή κανονικού ηλεκτροδοτούμενου δικτύου στην υπάρχουσα χάραξη του Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα.

 lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 16:34