Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2021 17:54

Η πέμπτη φάλαγγα της ΠΟΠ «Καλαμάτα»

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Η πέμπτη φάλαγγα της ΠΟΠ «Καλαμάτα»

Το 2020 κατατέθηκε αίτηση καταχώρισης της ονομασίας Ελαιόλαδο «Κρήτη» ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στο Ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ – ΠΓΕ.

Σύμφωνα με την αίτηση, το ελαιόλαδο ΠΓΕ «Κρήτη» θα παράγεται και θα τυποποιείται αποκλειστικά στην Περιφέρεια Κρήτης, που περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου και όλους τους Δήμους και Τοπικές Κοινότητες που ανήκουν σε αυτές. Η προοπτική τυποποίησης του κρητικού ελαιόλαδου στην Κρήτη προκάλεσε την αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) που ζήτησε να τυποποιείται ελαιόλαδο ΠΓΕ «Κρήτη» και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η παρέμβαση του ΣΕΒΙΤΕΛ ξεσήκωσε θύελλα, και σύσσωμη η Κρήτη βροντοφώναξε «κάτω τα χέρια από το κρητικό ελαιόλαδο» – ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν διαπραγματεύεται την άποψη του ΣΕΒΙΤΕΛ, να φεύγει δηλαδή το κρητικό ελαιόλαδο ΠΓΕ χύμα με βυτία και να γίνεται η τυποποίησή του σε όλη την Ελλάδα». Ο πόλεμος για το ελαιόλαδο ΠΓΕ «Κρήτη» μαίνεται σε όλα τα πεδία, αλλά η συσπείρωση όλων των Κρητικών ουσιαστικά έχει αναδείξει ήδη το νικητή… και απομένει μόνο η τυπική κυβερνητική απόφαση.
Αντιθέτως, στον πόλεμο για την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Ελιά Καλαμάτας και κατ’ επέκταση για την ΠΟΠ Ελαιόλαδο Καλαμάτας, ελάχιστοι Μεσσήνιοι προασπίζονται το brand name και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του νομού και της Περιφέρειας. Η τοπική... πέμπτη φάλαγγα υποσκάπτει τις προσπάθειες προάσπισης της ΠΟΠ «Καλαμάτα» είτε σιωπώντας, με σκοπό την αποδυνάμωση της μεσσηνιακής φωνής, είτε προπαγανδίζοντας κρυφά ή φανερά την επέκταση της ΠΟΠ «Καλαμάτα» σε όλη την Ελλάδα. Εννοείται ότι στην πρώτη γραμμή της πέμπτης φάλαγγας δεν μάχονται μόνο αιρετοί, αλλά και επιχειρηματίες που βάζουν το συμφέρον της ένωσης στην οποία ανήκουν πάνω από το συνολικό συμφέρον της Μεσσηνίας.
Εννοείται επίσης ότι δεν θα πέσουμε στην παγίδα της ονοματολογίας καταγράφοντας εδώ ποιος υπερασπίζεται την ΠΟΠ «Καλαμάτα», ποιος αδιαφορεί και ποιος τη μάχεται. Έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε σκοπό να μετατρέψουμε τη στήλη σε λαϊκό δικαστήριο για τους διαφωνούντες με τις απόψεις της. Απλώς θέλουμε να αναδείξουμε τη διαφορά αντίδρασης σε Κρήτη και Μεσσηνία, τονίζοντας ότι η συσπείρωση οδηγεί σε νίκες και οικονομική ανάπτυξη, ενώ ο εμφύλιος σε ήττες και υπανάπτυξη.
Με άλλα λόγια: Ο πατριωτισμός είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη – και κάθε οικονομική μεγέθυνση είναι εθνικά επωφελής, σε αντίθεση με τα συντεχνιακά προνόμια που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε συλλογική συρρίκνωση και υπανάπτυξη. Ουσιαστικά, το έθνος προοδεύει μόνο όταν το άτομο, η οικογένεια και η τοπική κοινωνία υπηρετούν το συμφέρον τους και ανταγωνίζονται ξεκάθαρα με άλλα άτομα, οικογένειες και τοπικές κοινωνίες. Αντιθέτως, η οικονομία καταρρέει όταν αγνοείται επιδεικτικά το συμφέρον του ατόμου, της οικογένειας και της τοπικής κοινωνίας στο όνομα ενός νεφελώδους «γενικού συμφέροντος» ή μιας μεταθανάτιας αμοιβής.
Σε κάθε περίπτωση η προάσπιση της ΠΟΠ «Καλαμάτα» και γενικότερα του brand name «Καλαμάτα» είναι μονόδρομος για τους Μεσσήνιους, καθώς το όνομα «Messina» είναι κατοχυρωμένο (καλώς ή κακώς δεν έχει καμία σημασία) από την ιταλική Μεσσήνη. Η σικελική Μεσσήνη έχει πληθυσμό 277.000 κάτοικους και το μέγεθος αυτό της δίνει τη δυνατότητα να υπερασπίσει τα συμφέροντα των πολιτών και των επιχειρήσεών της. Τη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της Μεσσηνίας και της ιταλικής Μεσσήνης την υπενθύμισε πρόσφατα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Σύμφωνα με τον κ. Νίκα, η προσπάθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για ανάδειξη του τουριστικού brand name «Μεσσηνία» απέτυχε γιατί έστελνε τους ταξιδιώτες στην... ιταλική Μεσσήνη. Την ίδια κατάληξη με την προσπάθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είχε στο παρελθόν και η παραγωγή τοπικής μπίρας με την ετικέτα «Messina», καθώς οι Ιταλοί έχουν κατοχυρωμένη την ονομασία.
Κλείνοντας, θα τονίσουμε για μια ακόμα φορά ότι η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «Καλαμάτα» δεν είναι μόνο το διαβατήριο του ελαιόλαδου και της ελιάς για την διεθνή αγορά, αλλά και ο κρίκος της αλυσίδας που συνδέει τον πρωτογενή τομέα με τον ποιοτικό τουρισμό. Έτσι, μόνο ένας ανόητος δεν μπορεί να καταλάβει ότι η αξία του brand name «Καλαμάτα» είναι ανεκτίμητη – και ότι τυχόν απώλειά του στερεί από το νομό και την Περιφέρεια Πελοποννήσου πολύτιμους παραγωγικούς πόρους. Γι’ αυτό, όχι μόνο οι δήμοι της Μεσσηνίας, αλλά και οι επιχειρηματικοί φορείς, θα πρέπει μεταξύ άλλων να αναθέσουν σε διεθνές νομικό γραφείο την υπεράσπιση της ΠΟΠ «Καλαμάτα» σε όλες τις αγορές.
Από εκεί και πέρα, ακολουθώντας το δρόμο που ανοίγει η Κρήτη, η Μεσσηνία θα πρέπει να διεκδικήσει τυποποίηση των προϊόντων ΠΟΠ «Καλαμάτα» μόνο στη ζώνη παραγωγής τους, ώστε να είναι ευκολότερος ο έλεγχος των εισαγωγών και των ελληνοποιήσεων.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2021 18:33