Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 11:02

Πολίτες στο έλεος φυσικών φαινομένων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Πολίτες στο έλεος φυσικών φαινομένων

Ο χιονιάς που έπληξε την Αττική αποκάλυψε για μια ακόμα φορά τη γύμνια του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, αλλά σύντομα όλα θα ξεχαστούν μέχρι την επόμενη κακοκαιρία ή φυσική καταστροφή.

Έτσι και αλλιώς η επικοινωνιακή θεωρία των ακραίων φαινομένων καλύπτει πλήρως τις πολιτικές ευθύνες, αφήνοντας όμως έκθετους τους πολίτες στο έλεος της φύσης. Σε κάθε περίπτωση, τόσο η κακοκαιρία όσο και άλλα φυσικά φαινόμενα, όπως ο σεισμός, η πλημμύρα και η πυρκαγιά, δεν αντιμετωπίζονται ούτε με συνεδριάσεις ρουτίνας ούτε με ηρωικές προσπάθειες της τελευταίας ώρας. Αντιμετωπίζονται με έγκαιρο προγραμματισμό και αφού προηγουμένως έχουν ιεραρχηθεί οι ανάγκες και έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι.

Για παράδειγμα: Δεν έχει κανένα νόημα σε κάθε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για την πυροπροστασία να ακούμε τον εκάστοτε δασάρχη να δηλώνει ότι δεν έχει χρήματα για τη διάνοιξη των δασικών δρόμων. Η συνεδρίαση του Συντονιστικού θα είχε νόημα αν ο επικεφαλής έλεγε στο δασάρχη όχι μόνο να καταθέσει κοστολογημένη πρόταση για τη διάνοιξη των δασικών δρόμων, αλλά και να υποδείξει την πηγή χρηματοδότησης ή τις δαπάνες που πρέπει να περικοπούν για να αυξηθεί η χρηματοδότηση της δασοπροστασίας.

Παράδειγμα δεύτερο και... αντιδημοφιλές: Το υπουργείο Υποδομών ετοιμάζεται να δαπανήσει 100 εκ. ευρώ για την αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας. Ουσιαστικά τα έργα θα προστατέψουν μόνο το κέντρο της Καλαμάτας από μια πλημμύρα 100ετίας. Εννοείται ότι όλες οι υπόλοιπες περιοχές ανατολικά του νεκροταφείου της πόλης και δυτικά του συνοικισμού της Αγίας Τριάδας θα μείνουν απροστάτευτες, επειδή προφανέστατα δεν μπορεί να διατεθεί 1 δισ. ευρώ για να προστατευθεί αποτελεσματικά ο Δήμος Καλαμάτας. Αν αύριο λοιπόν γίνει μια πλημμύρα 25ετίας στη Βέργα και πνιγεί διψήφιος αριθμός ανθρώπων, όλοι θα βγουν στην κάμερα ουρλιάζοντας "πού είναι το κράτος". Αν υπήρχαν πολιτικοί με... παντελόνια θα απαντούσαν αυτά που δεν απάντησαν το Σεπτέμβριο του 2016 στην πλημμύρα της Καλαμάτας: "Το κράτος είναι εδώ για να προστατεύει τους πολίτες εκκενώνοντας τις συνοικίες που κινδυνεύουν και όχι για να σπαταλήσει χρήματα ενισχύοντας τις μετοχές των... νταβατζήδων" (όπως τους χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής).

Δυστυχώς όμως τόσο οι πολιτικοί όσο και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, δεν τολμούν να πουν σύκα τα... σύκα, γιατί θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους ντελάληδες των νταβατζήδων, που έχουν πάρει μαχαίρια και ετοιμάζονται για την πίτα του Ταμείου Ανάπτυξης. Θα το μοιράσουν όπως τα ΜΟΠ, τα ΚΠΣ και τα ΕΣΠΑ αφήνοντας τους πολίτες στο έλεος της φύσης.

Αυτή είναι η Ελλάδα, όπως έλεγε και ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 11:05