Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 12:46

4 ανήλικοι μαθητές ΑΜΕΑ στο ίδιο ταξί

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
4 ανήλικοι μαθητές ΑΜΕΑ στο ίδιο ταξί

Καθημερινά εν μέσω πανδημίας, και παρά την αντίθετη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, ανήλικοι μαθητές ΑΜΕΑ μετακινούνται ανά 4 με το ίδιο ταξί από και προς το Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας – παραβιάζοντας μεταξύ άλλων και τον ΚΟΚ, που ουσιαστικά απαγορεύει να ταξιδεύουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών στη θέση του συνοδηγού.

Σε μια πολιτισμένη χώρα, και μόνο η δημοσίευση της παραπάνω είδησης θα προκαλούσε παραιτήσεις πολιτικών στελεχών. Στην Ελλάδα όμως κυβερνούν ανάλγητοι γραφειοκράτες που κρύβονται πίσω από το γράμμα των εγκυκλίων για να μην εφαρμόσουν το πνεύμα του νόμου. ∆ίπλα τους στέκονται νάνοι πολιτικοί που δεν μπορούν να εφαρμόσουν τις κανονιστικές διατάξεις που οι ίδιοι ψήφισαν.

Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή, όταν κάποιος γραφειοκράτης εν μέσω πανδημίας αποφάσισε να τηρήσει κατά γράμμα και στον μέγιστο βαθμό την οδηγία για τη μεταφορά των μαθητών, που επιτρέπει «έως» 4 μαθητές στο ίδιο όχημα. Κανένας δεν σκέφτηκε, ούτε ότι εν μέσω πανδημίας απαγορεύεται η μετακίνηση 4 ατόμων με το ίδιο ταξί, ούτε ότι οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου ενδεχομένως ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ούτε καν ότι παραβιάζεται ο ΚΟΚ που ουσιαστικά απαγορεύει σε ανήλικους κάτω των 12 ετών να ταξιδεύουν στη θέση του συνοδηγού.

Στη συνέχεια, το πρόβλημα δεν λύθηκε ούτε όταν πρωτοδημοσιεύτηκε η είδηση στον τοπικό Τύπο, ούτε όταν το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αποφάσισε να μεταφέρει τους μαθητές με διαφορετικά οχήματα... Σε μια ευνομούμενη και ευαίσθητη Πολιτεία, το θέμα θα λυνόταν με μια προφορική εντολή του αρμόδιου διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην Ελλάδα των προηγούμενων δεκατιών, ίσως χρειαζόταν να βροντήξει το χέρι κάποιος αντινομάρχης ή αντιπεριφερειάρχης, για να συμμαζευτεί ο γραφειοκράτης που εκθέτει την ελληνική πολιτεία. Σήμερα, φαίνεται ότι η παρακμή έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που οι αντιπεριφερειάρχες δεν μπορούν να εφαρμόσουν ούτε τις αποφάσεις που οι ίδιοι ψηφίζουν.

Ειλικρινά δεν ξέρω αν πρέπει να ασχοληθεί προσωπικά ο περιφερειάρχης ή κάποιος βουλευτής ή υπουργός, για να λυθεί τελικά το πρόβλημα. Ξέρω μόνο ότι ντρέπομαι. Τίποτε άλλο.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός