Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 02 Απριλίου 2021 12:37

Πάρκινγκ σε πλατεία, εργοστάσιο και ποτάμι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)

Θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων στο κέντρο της Καλαμάτας αναζητεί ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, επειδή προφανώς δεν πιστεύει σε μια πόλη φιλική στους πεζούς και τους ποδηλάτες.

Προσωπικά εκτιμώ ότι η Καλαμάτα χρειάζεται περισσότερους πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και ένα μέσο σταθερής τροχιάς (ελαφρύ τραμ), που θα συνδέει το κέντρο της τόσο με τη Μεσσήνη, το αεροδρόμιο, το Πανεπιστήμιο (πρώην ΤΕΙ) και το Νοσοκομείο όσο και με το παράλιο μέτωπο. Η δημοτική αρχή όμως πιστεύει ότι το κέντρο της Καλαμάτας χρειάζεται περισσότερους χώρους στάθμευσης, για αυτό καλό είναι να εξετάσουμε τα διαθέσιμα οικόπεδα.

Αν λοιπόν ο δήμος είχε χρήματα θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της στάθμευσης δεσμεύοντας και απαλλοτριώνοντας το παλιό καπνεργοστάσιο του Καρέλια. Εφ’ όσον βέβαια οι ιδιοκτήτες δεν το προορίζουν για κάτι άλλο. Στο χώρο αυτό μεταξύ Παλαιολόγου και Φαρών μπορεί άνετα να κατασκευαστεί ένα πολυώροφο πάρκινγκ που θα λύσει το πρόβλημα της στάθμευσης, αλλά όπως προαναφέραμε ο δήμος δεν έχει τα απαιτούμενα για την αποζημίωση χρήματα και για αυτό καλό είναι να αναζητήσουμε οικόπεδο σε άλλο σημείο της πόλης.

Ενα πολύ καλό οικόπεδο για δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ είναι η κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, αλλά πολύ φοβάμαι ότι αυτή η δημοτική αρχή δύσκολα θα ξηλώσει τις κινέζικες πλάκες που η ίδια τοποθέτησε για να αναπλάσει το χώρο. Αντιρρήσεις φαντάζομαι ότι θα έχουν και οι επιχειρηματίες της πλατείας που δεν θέλουν να ξαναγίνει εργοτάξιο η αυλή του μαγαζιού τους. Σε κάθε περίπτωση, κάτω από την κεντρική πλατεία μπορεί να δημιουργηθεί ένα τριώροφο υπόγειο πάρκινγκ που θα λύσει πολλά προβλήματα, αρκεί να παραδεχτεί έμπρακτα ο νυν δήμαρχος πως ο προκάτοχός του πέταξε τζάμπα λεφτά στην ανάπλαση και ότι ήταν λάθος η απόρριψη της πρότασης για κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης.

Η τρίτη λύση απαιτεί γενναίες αποφάσεις για το ξεσκέπαστο... κανάλι του Νέδοντα. Σήμερα το ποτάμι αλλού είναι σκεπασμένο φιλοξενώντας μεταξύ άλλων τα πάρκινγκ και αλλού είναι ξεσκέπαστο μη προσφέροντας τίποτα στη λειτουργία και στην αισθητική της πόλης. Η δημοτική αρχή θα πρέπει λοιπόν να αποφασίσει αν θα γίνει πλωτό το κανάλι ξηλώνοντας και τα υπάρχοντα πάρκινγκ ή αν θα λύσει το πρόβλημα της στάθμευσης αξιοποιώντας τα ξεσκέπαστα τμήματα του καναλιού. Αν δεν κάνω λάθος η αντιπλημμυρική μελέτη προβλέπει να ξηλωθούν κάποια τμήματα του καναλιού που εγκυμονούν κινδύνους και να επανατοποθετηθούν.

Αφού λοιπόν δεν υπάρχει προοπτική να γίνει πλωτός ο Νέδοντας, καλό θα είναι να σκεπαστεί πλήρως ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Έτσι και αλλιώς οικόπεδα για αναψυκτήρια και παιδικές χαρές υπάρχουν πολλά.

lathnasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Απριλίου 2021 12:04