Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 08 Απριλίου 2021 21:36

Προβλέψιμο αποτέλεσμα σε μια ανούσια σύσκεψη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Προβλέψιμο αποτέλεσμα σε μια ανούσια σύσκεψη

Από την πρώτη στιγμή που έμαθα για τη σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναρωτήθηκα αφενός για τους λόγους σύγκλησής της και αφετέρου για το αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει πρόταση για την προώθηση της ελληνικής ελιάς Καλαμών στις διεθνείς αγορές χωρίς καταστρατήγηση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Ελιά Καλαμάτας.

Ομολογώ ότι τις ίδιες απορίες έχω και μετά τη σύσκεψη, καθώς το αφήγημα της παγίδευσης των Μεσσήνιων ώστε να σπάσει το μέτωπο με τους Λάκωνες, αν και αρχικώς ακούγεται πειστικό, τελικώς αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος πολύ... αισιόδοξο για τις ικανότητες του υπουργού Σπήλιου Λιβανού και του υφυπουργού Γιάννη Οικονόμου. Ανοίγοντας παρένθεση αξίζει να σημειώσω ότι δεν έχω συναντήσει ποτέ ούτε τον υπουργό ούτε και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και άρα δεν έχω προσωπική άποψη ούτε για τις ικανότητές τους ούτε για το αν αληθεύει το επικοινωνιακό προφίλ που καλλιεργούν στη δημόσια σφαίρα. Για αυτό τους κρίνουμε με γνώμονα τη σύσκεψη που συγκάλεσαν για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και όχι για την πολιτική που ασκούν συνολικά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση, η σύσκεψη θα είχε νόημα αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε τεκμηριωμένη πρόταση για την ελιά Καλαμών και δεν συζητούσε γενικώς και αορίστως χωρίς καν να λαμβάνει υπόψη του την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ΠΟΠ. Από εκεί και πέρα ήταν θέμα χρόνου και μόνο να προκληθούν υποψίες για τη σκοπιμότητα της σύσκεψης, ειδικά όταν οι Μεσσήνιοι είδαν προσκεκλημένους τους αποστολείς των... εξώδικων στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και στον μεσσηνιακό Τύπο. Ειλικρινά δεν ξέρω αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συγκάλεσε τη σύσκεψη επειδή υπηρετεί το δόγμα "βλέποντας και κάνοντας" ή αν πραγματικά πίστευε ότι οι προκάτοχοί της διόγκωσαν τα προβλήματα, επειδή δεν κάλεσαν τους Μεσσήνιους.

∆εν ξέρω επίσης αν τους έχει ενημερώσει κάποιος ότι διάλογος μεταξύ δύο πλευρών δεν γίνεται με χίλιους νοματαίους, αλλά με έναν - δυο εκπροσώπους από την κάθε πλευρά. Ούτε ξέρω αν κάποιος τους ενημέρωσε για τη στρατηγική του διαλόγου και αυτοί τον αγνόησαν. Γενικότερα επίσης δεν ξέρω αν είναι πιο επικίνδυνοι οι αφελείς πολιτικοί ή οι αναποτελεσματικοί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μετά τη σύσκεψη ανησυχώ περισσότερο όχι μόνο για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αλλά συνολικά για την τύχη του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα. Ετσι και αλλιώς η ΠΟΠ δεν θα κριθεί στην Αθήνα. Θα κριθεί στις Βρυξέλλες, γιατί η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει την τύχη του Jamón Serrano, του Parmigiano - Reggiano και του Roquefort στα χέρια όποιου πιστεύει ότι η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης θεσπίζεται με ποσοτικά κριτήρια και ότι όποιος θέλει και όπου θέλει παράγει Cognac χωρίς να το πάει στα δικαστήρια η Γαλλία.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 13:18