Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 18 Απριλίου 2021 18:20

Νέα χαμένη ευκαιρία για την Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Νέα χαμένη ευκαιρία για την Πελοπόννησο

Η Ryanair φέτος το καλοκαίρι θα εκτελεί κάθε εβδομάδα 128 νέες διεθνείς πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Ελλάδας, αλλά ούτε μία προς τον αερολιμένα της Καλαμάτας, που είναι η πύλη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πριν σχολιάσουμε τη νέα χαμένη ευκαιρία της Πελοποννήσου, αξίζει να επισημάνουμε ότι μεταξύ των 128 νέων πτήσεων ανακοινώθηκαν και 12 από Τελ Αβίβ (5 για Χανιά, 3 για Κέρκυρα, 2 για Ρόδο και 2 για Σαντορίνη), διαψεύδοντας έτσι πανηγυρικά όσους άφηναν να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο μετά τη συμφωνία Ελλάδας και Ισραήλ, με την οποία δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών αεροπλάνων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Με απλά λόγια, για όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν: Οι Ισραηλινοί πήραν 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ και στέλνουν τους ταξιδιώτες τους στα νησιά, ενώ η Πελοπόννησος μένει με τις... υποσχέσεις στο χέρι. Και μην πει κάποιος ότι δεν ξέρουν στην κυβέρνηση και στην Περιφέρεια πώς κλείνονται οι συμφωνίες για τις πτήσεις, γιατί η άγνοια σε αυτή την περίπτωση είναι λόγος παραίτησης – και όχι δικαιολογία. Αν πράγματι δεν ξέρουν όμως, μπορούν να ρωτήσουν το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και τους μεσσηνιακούς δήμους, που είχαν κλείσει τέτοια συμφωνία με τη Ryanair στο παρελθόν. Επί τη ευκαιρία αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, πλην του Δήμου Καλαμάτας, οι άλλοι δήμοι επιχείρησαν τότε να μην πληρώσουν το ποσοστό τους βάσει της συμφωνίας, εκθέτοντας τη Μεσσηνία ως κακοπληρώτρια στη διεθνή αεροπορική αγορά. Προφανώς δεν είχαν αντιληφθεί ούτε το ρόλο που διαδραματίζουν οι διεθνείς πτήσεις στην τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής, ούτε φυσικά τη δυνατότητα αύξησης του εισοδήματος των δημοτών τους.
Δυστυχώς όμως, σε άλλο... χωροχρόνο δεν ζουν μόνο οι πρώην δήμαρχοι της Μεσσηνίας που επιχείρησαν να κοροϊδέψουν τους "κουτόφραγκους" της Ryanair. Στον προηγούμενο αιώνα έχουν ξεχαστεί τόσο οι τοπικοί άρχοντες της Πελοποννήσου όσο και μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών, που θέλουν ο καθένας ένα αεροδρόμιο έξω από την πόρτα του ξενοδοχείου ή του κάμπινγκ του. Ουσιαστικά η Πελοπόννησος πληρώνει πολύ ακριβά τα όνειρα του πρώην περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, που ήθελε να δημιουργήσει αεροδρόμιο στην Τρίπολη, αλλά και των κυβερνήσεων Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα, που ήθελαν να ανοίξουν... διαστημική πύλη στην Καλαμάτα. Ονειροπολώντας οι κυβερνήτες και οι τοπικοί άρχοντες, άφησαν τελικά την Πελοπόννησο χωρίς σύγχρονο αεροδρόμιο, αφού ούτε χρήματα δαπάνησαν για την αναβάθμιση του αερολιμένα της Καλαμάτας ούτε τον παραχώρησαν στη Fraport για να τον εκσυγχρονίσει και να προσελκύσει περισσότερες πτήσεις.
Κάπως έτσι χάθηκε μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία για την Πελοπόννησο τη δεκαετία του 2010, όταν ο αριθμός των διεθνών αφίξεων σε όλη την Ελλάδα αυξανόταν με γεωμετρική πρόοδο και στο Μοριά με το... στανιό. Και επειδή τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας είναι συγκλονιστικά, τα παραθέτουμε για να αποδειχθεί το μέγεθος της χαμένης ευκαιρίας:
Μεταξύ 2009 και 2019 οι διεθνείς πτήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν από 112.747 σε 319.900, και στην Καλαμάτα από 494 (0,43% της πανελλήνιας κίνησης) σε 2.801 (0,87% της πανελλήνιας κίνησης).
Μεταξύ 2009 και 2019 οι διεθνείς αφίξεις ταξιδιωτών στην Ελλάδα αυξήθηκαν από 5.904.531 σε 23.606.801, και στην Καλαμάτα από 30.272 (0,51% της πανελλήνιας κίνησης) σε 152.083 (0,64% της πανελλήνιας κίνησης).
Με άλλα λόγια: Από τη νέα πίτα των 17.702.270 αφίξεων, η Καλαμάτα που είναι η μοναδική πύλη της Πελοποννήσου κατάφερε να αποσπάσει μόνο 121.811 ταξιδιώτες. Απέσπασε δηλαδή το 0,6% των νέων ταξιδιωτών! Ούτε έναν στους 100 ταξιδιώτες που ήρθαν στην Ελλάδα δεν κατάφεραν να φέρουν στην Πελοπόννησο όσοι σχεδίαζαν διαστημικές πύλες στην Καλαμάτα και αεροδρόμια στην Τρίπολη.
Αυτοί όμως κρίθηκαν, καταψηφίστηκαν, κι αργά ή γρήγορα θα πάνε και στο σπίτι τους για να κριθούν από την Ιστορία. Θα περίμενε λοιπόν κάποιος ότι το πάθημα των προηγούμενων θα γίνει μάθημα στους σημερινούς – και ότι θα επιχειρήσουν να μετατρέψουν την κρίση της πανδημίας σε ευκαιρία για ανάδειξη του ασφαλούς προορισμού της Πελοποννήσου. Προφανώς και δεν περιμέναμε τίποτα θαύματα. Περιμέναμε όμως να ξεκινήσει μια προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων πτήσεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αφού μεταξύ άλλων η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε την τύχη (μέσα στην ατυχία της) να μην πληγεί ιδιαίτερα (και πάντα σε συγκριτικό βαθμό) από την Covid-19. Περιμέναμε από τους Πελοποννήσιους επιχειρηματίες να πιστέψουν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αλλά αυτοί συνεχίζουν να σχεδιάζουν άλλοτε αεροδρόμια στη Σπάρτη και άλλοτε στην Τρίπολη.
Κάπως έτσι, χάνεται μια ακόμα ευκαιρία για την Πελοπόννησο. Και κάπως έτσι, οι Πελοποννήσιοι θα πληρώσουμε για μια ακόμα φορά τις εμμονές και τις φαντασιώσεις των τοπικών αρχόντων και φορέων, χάνοντας εισοδήματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ...

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Απριλίου 2021 20:28