Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 20:41

Αναγκαία η επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Αναγκαία η επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης

Η δημοτική αρχή, η αντιπολίτευση και οι πολίτες της Καλαμάτας πριν πετάξουν λεφτά για μια νέα κυκλοφοριακή μελέτη θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν ελεύθερα τα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης ή αν θα δοθούν κίνητρα για την αύξηση των μετακινήσεων με τα πόδια, με το ποδήλατο και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σε διαφορετική περίπτωση και η νέα μελέτη θα παραμείνει στο συρτάρι, όπως και η προηγούμενη του συγκοινωνιολόγου Κωνσταντίνου Ζέκκου που προέβλεπε ευρύ δίκτυο πεζόδρομων, ποδηλατόδρομων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στο κέντρο της Καλαμάτας. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα της στάθμευσης των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης δεν πρόκειται να λυθεί μόνο με τη δημιουργία νέων πάρκινγκ στο αστικό κέντρο ή στις εισόδους της πόλης. Μόνο η επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο και στην παραλιακή ζώνη μπορεί να ενισχύσει τις εναλλακτικές μετακινήσεις και να περιορίσει τη χρήση του αυτοκινήτου.

Οι δημοτικοί ταγοί όμως προτιμούν να χαϊδεύουν τα αυτιά των ψηφοφόρων τους, αντί να λάβουν αντιδημοφιλείς αποφάσεις προς όφελος της πόλης και της υγείας των πολιτών. Του λόγου το ασφαλές επιβεβαιώνει η τριτοκοσμική εικόνα της πλατείας Υπαπαντής, που μετατράπηκε σε πάρκινγκ επειδή κανένας τοπικός άρχοντας δεν τόλμησε να διώξει τα αυτοκίνητα από την πόρτα του ναού.

Ειλικρινά δεν ξέρω πόσο και προς ποια κατεύθυνση θα αλλάξουν οι πόλεις και οι μετακινήσεις μετά την πανδημία του κορονοϊού. Ούτε μπορώ να προβλέψω τον αριθμό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μετά από μια πενταετία. Είμαι απολύτως βέβαιος όμως ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Καλαμάτας δεν θα λυθεί με ωραία λόγια και... καρπούς από το λεφτόδεντρο. Θα λυθεί μόνο αν οι ταγοί του δήμου αποφασίσουν να λάβουν αντιδημοφιλείς αποφάσεις θέτοντας το μέλλον της Καλαμάτας πάνω από την επανεκλογή τους.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 11:11