Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 24 Απριλίου 2021 11:50

Το στοίχημα των μονών του Δήμου Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)

Ένα μικρό χθεσινό σχόλιο για τα μοναστήρια της Καλαμάτας προκάλεσε αφενός την αντίδραση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και αφετέρου ερωτήσεις πολλών αναγνωστών της "Ε" για τους τρόπους αξιοποίησης των μονών.

Ο κ. Νίκας μας ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεργάζεται στενά με τη Μητρόπολη Μεσσηνίας για την ανάδειξη των μοναστηριών της Βελανιδιάς, της Δήμιοβας και του Μαρδακίου. Μας υπενθύμισε επίσης ότι διερευνάται η δυνατότητα κατασκευής νέου δρόμου προς τη Βελανιδιά μέσα από κτήματα της μονής, ώστε να μην χρειαστούν απαλλοτριώσεις. Επίσης μας υπενθύμισε το σχέδιο δημιουργίας Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης στο "Κορφιωτάκειο", με χρηματοδότηση της Περιφέρειας. Καταρχάς και χωρίς να αμφισβητούμε τις προθέσεις του κ. Νίκα, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο σχεδιασμός προχωρά με τον γνωστό ρυθμό του Ελληνικού Δημοσίου μη αφήνοντας μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για γρήγορη ολοκλήρωση των εργασιών.

Από εκεί και πέρα, Περιφέρεια και Δήμος Καλαμάτας δεν πρέπει να ξεχνούν ότι στο αστικό κέντρο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας υπάρχει η Μονή Καλογραιών (Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης), εντός της οποίας υπάρχουν οι χειροκίνητοι αργαλειοί που συνδέουν την πόλη με την ιστορία του μεταξιού και τη σηροτροφία. Η μονή πρέπει να προβληθεί περισσότερο στους επισκέπτες, αφού κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η αναβίωση της σηροτροφίας και της παραγωγής μεταξωτών μαντιλιών, για τα οποία ήταν κάποτε φημισμένη η Καλαμάτα.

Σε κάθε περίπτωση, οι μονές του Δήμου Καλαμάτας αλλά και της υπόλοιπης Μεσσηνίας μπορούν να φιλοξενήσουν στις εγκαταστάσεις τους μόνιμες εκθέσεις είτε έργων χριστιανικής τέχνης (εικόνες, άμφια, εικονοστάσια κ.λπ.) είτε παραδοσιακών έργων που σχετίζονται με τη ζωή των μοναχών και των κληρικών τους προηγούμενους αιώνες. Κατά την ταπεινή μου άποψη επίσης η Μητρόπολη Μεσσηνίας θα πρέπει να επανεξετάσει την τέλεση γάμων και βαπτίσεων σε μονές, καθώς έτσι θα μπορούσε να προσελκύσει ακόμα και πιστούς από την Αττική που θέλουν να τελέσουν τα μυστήρια στις ιστορικές μονές της Βελανιδιάς, της Δήμιοβας και του Μαρδακίου. Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία του μητροπολίτη Μεσσηνίας για τη διοργάνωση συνεδρίων στη Μονή Βελανιδιάς μετά τη διάνοιξη του νέου δρόμου όχι μόνο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά φωτίζει κιόλας τη σύγχρονη έννοια του θρησκευτικού τουρισμού κόντρα σε όσους πιστεύουν ότι τα μοναστήρια μπορούν να προσελκύσουν μόνο θρησκόληπτους υπερήλικες.

Ετσι και αλλιώς το στοίχημα θα κερδηθεί όταν οι μονές κατακλυστούν από νεαρούς Έλληνες και αλλοδαπούς ταξιδιώτες, που θέλουν να βιώσουν εμπειρίες της ελληνικής ζωής.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός