Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 05 Μαϊος 2021 21:51

Το "Ελ. Βενιζέλος" πύλη της... Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)
Το "Ελ. Βενιζέλος" πύλη της... Πελοποννήσου

Γιατί στην τουριστική ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" έχει δεσπόζουσα θέση και το "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" δευτερεύουσα;

Η κατάταξη είναι τυχαία ή μήπως το "Ελ Βενιζέλος" θεωρείται σκοπίμως η κύρια εναέρια πύλη της Πελοποννήσου; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα όσο και αν αρχικά ακούγεται παράδοξο, ουσιαστικά περιγράφουν τη βασική αιτία της τουριστικής υστέρησης της Πελοποννήσου. Ουσιαστικά η κυρίαρχη αντίληψη που κρατά δέσμια την τουριστική ανάπτυξη στον Μοριά, θεωρεί κύρια πύλη εισόδου της Πελοποννήσου το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" και κύρια πηγή εσόδων τις μονοήμερες εκδρομές από την Αθήνα. Ουσιαστικά οι περισσότεροι επισκέπτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην καλύτερη έρχονται μονοήμερη εκδρομή από την Αθήνα στην Αργολίδα και στην χειρότερη απλώς περνούν με το πούλμαν από την Αρκαδία για να πάνε στην Ολυμπία.

Με απλά λόγια: Το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου πωλείται ως ατραξιόν της Αθήνας προσθέτοντας εισόδημα στις επιχειρήσεις της Αττικής. Για αντίδωρο, ελάχιστες πελοποννησιακές επιχειρήσεις έχουν έσοδα από καφέ ή φαγητό που προσφέρουν βιαστικά στα γκρουπ των αλλοδαπών επισκεπτών που έρχονται από την Αθήνα. Ο επισκέπτης των Μυκηνών αφήνει 40 - 50 ευρώ (φαγητό - σουβενίρ - καφέδες) στην Πελοπόννησο και περισσότερα από 200 - 300 ευρώ (διαμονή και τουριστικό γραφείο) στην Αττική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αεροδρόμιο "Ελ Βενιζέλος" απέχει οδικώς από τις Μυκήνες 153 χιλιόμετρα (1 ώρα και 46 λεπτά), ενώ το αεροδρόμιο "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" 131 χιλιόμετρα (1 ώρα και 27 λεπτά). Η Αρχαία Ολυμπία απέχει οδικώς από το "Ελ Βενιζέλος" 297 χιλιόμετρα (3 ώρες και 50 λεπτά), ενώ από τον αερολιμένα "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" απέχει μόνο 117 χιλιόμετρα (1 ώρα και 37 λεπτά). Δυστυχώς όμως οι Πελοποννήσιοι αντί να στηρίξουν το περιφερειακό αεροδρόμιο της Πελοποννήσου, ζητεί ο καθένας έναν αερολιμένα έξω από το ξενοδοχείο του και κερδισμένη στο τέλος βγαίνει η... Αττική.

Υπενθυμίζουμε ότι η Αργολίδα, η Κορινθία και η Αρκαδία εξακολουθούν να ζητούν αεροδρόμιο στην Τρίπολη, ενώ η Λακωνία έχει κινήσει τις διαδικασίες για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Σπάρτης. Εννοείται ότι κανένας δεν θα είχε αντίρρηση να δημιουργηθεί ένα διεθνές αεροδρόμιο σε κάθε νομό αν υπήρχαν επενδυτές να διαθέσουν τα χρήματα. Οταν όμως το ελληνικό Δημόσιο αδυνατεί από το 2002 να διαθέσει 70 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση του "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος", είναι τουλάχιστον άσκοπο να μιλάμε για νέα αεροδρόμια, η ίδρυση και λειτουργία των οποίων απαιτεί πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Από εκεί και πέρα, όποιος σκοπίμως ή κατά λάθος υποβαθμίζει το αεροδρόμιο "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" πιστεύοντας ότι προσφέρει στον τόπο του, δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να υπηρετεί τα συμφέροντα των αθηναϊκών επιχειρήσεων. Η Πελοπόννησος θα αναπτυχθεί τουριστικά μόνο αν αξιοποιήσει τη δική της πύλη εισόδου, που για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον δεν είναι άλλη από το αεροδρόμιο "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος".

Σημείωση: Μετά το χθεσινό "κράξιμο" οι χειριστές της περιφερειακής ιστοσελίδας mythicalpeloponnese.gr πρόσθεσαν το όνομα "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος", αλλά εξακολουθούν να γράφουν ότι αυτό βρίσκεται στη... Μεσσήνη, επειδή προφανώς δεν γνωρίζουν ότι λειτουργεί στην επικράτεια του Δήμου Καλαμάτας. Τουλάχιστον ξέρουν ότι λειτουργεί στη Μεσσηνία ή θα στείλουν τους ταξιδιώτες στη... Σικελία;

Σημείωση για την ηλεκτρονική έκδοση:  Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση την Μεγάλη Παρασκευή 30 Απριλίου και οι διόρθωση στην ιστοσελίδα mythicalpeloponnese.gr έγινε τις επόμενες ημέρες.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός