Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 18 Μαϊος 2021 21:50

Στρατηγικός σχεδιασμός για την Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Στρατηγικός σχεδιασμός για την Πελοπόννησο

Μια απλή σύγκριση της διαδικτυακής εκδήλωσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη νέα τουριστική σεζόν με την επίσης διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος "Μοριάς ‘21" αφενός καταγράφει τις διαφορές μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αφετέρου οριοθετεί τις αυτοδιοικητικές δυνατότητες στον τομέα της οικονομίας.

Μόνο φανατικοί κρατιστές, που στην πραγματικότητα θέλουν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη, υποστηρίζουν ακόμα ότι η ελληνική αυτοδιοίκηση μπορεί να πετύχει εκεί που απέτυχε η Σοβιετική Ένωση. Στον αντίποδα όλοι οι σώφρονες άνθρωποι έχουν παραδεχτεί ότι το Δημόσιο είναι αναποτελεσματικό και ότι πρέπει να αναλαμβάνει παραγωγικές πρωτοβουλίες μόνο σε τομείς που αδυνατεί ή δεν θέλει να λειτουργήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία. Στην Πελοπόννησο λοιπόν είναι τουλάχιστον αφελές να ζητάμε από την Περιφέρεια να υποκαταστήσει τον ιδιωτικό τομέα και να προσελκύσει επισκέπτες. Αυτή είναι δουλειά των ιδιωτικών επιχειρήσεων, των Επιμελητηρίων, των ξενοδοχειακών ενώσεων και των συλλόγων καταστημάτων εστίασης.

Σε έναν ιδανικό κόσμο η Περιφέρεια θα υπέγραφε μια προγραμματική σύμβαση με τα Επιμελητήρια για τη χρηματοδότηση της ταξιδιωτικής προβολής της Πελοποννήσου. Στην ίδια ιδανική Περιφέρεια αυτοδιοίκηση και επιχειρήσεις θα λειτουργούσαν συμπληρωματικά για την αύξηση του πλούτου αντί να ανταγωνίζονται τις περισσότερες φορές μεταξύ τους για μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των ευρωπαϊκών πόρων.

Σε κάθε περίπτωση, Περιφέρεια και επιχειρήσεις οφείλουν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να σχεδιάσουν κοινά το μέλλον της Πελοποννήσου παραμερίζοντας τοπικιστικές και κοντόφθαλμες επιχειρηματικές διαφορές. Η Πελοπόννησος δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς στρατηγικό σχέδιο για την αξιοποίηση όλων των προορισμών της. Με άλλα λόγια, χωρίς περιφερειακή συνείδηση η τουριστική προβολή της Πελοποννήσου είναι άσκοπη

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Μαϊος 2021 21:58