Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021 18:17

Από το Μαξίμου στην... Ιστορία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Από το Μαξίμου στην... Ιστορία

 Η σύσταση του "Ιδρύματος Αντώνη Κ. Σαμαρά" ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της προσπάθειας για τη διασφάλιση της υστεροφημίας του.

Επισήμως το Ίδρυμα έχει σκοπό τη «συστηματική μελέτη, έρευνα και προβολή του έργου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης με την ανάδειξη γεγονότων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας και ολοκλήρωσης, την προαγωγή της πολιτικής κι επιστημονικής έρευνας και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της κοινωνίας και την εκπλήρωση των εθνικών κι ευρωπαϊκών στόχων». Επίσης, προβλέπεται «η καταγραφή, ψηφιοποίηση κι αξιοποίηση του προσωπικού αρχείου του Αντώνη Σαμαρά, η έκδοση βιβλίων και συγγραμμάτων που αφορούν την εκτίμηση πολιτικών και ιστορικών γεγονότων της πατρίδας μας, όπως επίσης και η δημιουργία πανεπιστημιακής έδρας πολιτικών σπουδών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής».
Ουσιαστικά το Ίδρυμα θα προσπαθήσει να βελτιώσει υπέρ του πρώην πρωθυπουργού το ισοζύγιο της (αρνητικής) νομιμοποίησης του αντιμνημονιακού αγώνα με τη (θετική) συνεισφορά του στη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας από το 2012 μέχρι το 2015. Αν και είναι πολύ νωρίς για τον ιστορικό απολογισμό, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι διαφωνίες για το έργο του Αντώνη Σαμαρά ξεκινούν από τη στάση που τήρησε ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στη διαχείριση της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, ακόμα και μέσα στη Νέα Δημοκρατία, που του καταλογίζουν ότι προκειμένου να σώσει το κόμμα θυσίασε την ελληνική οικονομία. Τον κατηγορούν δηλαδή ότι, για να σωθεί η Νέα Δημοκρατία, διέλυσε το ΠΑΣΟΚ και τον λειτουργικό μεταπολιτευτικό δικομματισμό, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις δαπάνες των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή που χρεοκόπησαν την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με την άποψη αυτή, ο κ. Σαμαράς, αντί να σώσει την ελληνική οικονομία βοηθώντας την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου στην εφαρμογή του μνημονίου, μέσω του "Ζαππείου 1 και 2" νομιμοποίησε τόσο τον αντιμνημονιακό αγώνα όσο και τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις που οδήγησαν το 2015 τη Ελλάδα ένα βήμα πριν την έξοδο από την Ευρώπη.
Αντικρούοντας την παραπάνω άποψη, οι υπερασπιστές της πολιτικής του Αντώνη Σαμαρά τονίζουν ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ότι δεν θα είχε σωθεί η ελληνική οικονομία αν δεν είχε διατηρήσει τις δυνάμεις της η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2012. Οι εκφραστές αυτής της άποψης υποστηρίζουν ότι, αν ο κ. Σαμαράς πρόσφερε βοήθεια το 2010 στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, θα οδηγούσε σε διάλυση τη Νέα Δημοκρατία, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο στις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις για να οδηγήσουν την Ελλάδα αρχικώς εκτός της ζώνης του ευρώ και τελικώς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά από το 2012 μέχρι το 2015, ενώ έθεσε τις βάσεις για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, δεν μπόρεσε να πείσει για την αποτελεσματικότητά της ούτε το ελληνικό εκλογικό σώμα, ούτε τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως αποδείχθηκε στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις και στο δημοψήφισμα του 2015, το εκλογικό σώμα είχε αποφασίσει να δώσει λευκή επιταγή στις αντιμνημονιακές δυνάμεις, καθώς πίστευε ότι τα μνημόνια έφεραν τη χρεοκοπία... Και στην εδραίωση αυτής της αντίληψης, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του, είχε συμβάλει τα μέγιστα ο κ. Σαμαράς, αμφισβητώντας στο Ζάππειο τόσο την ορθότητα όσο και την αποτελεσματικότητα των μνημονίων. Οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις εκμεταλλευτήκαν πολιτικά το "Ζάππειο" για να ενισχύσουν το αντιμνημονιακό κύμα, που έφτασε μέχρι το Μαξίμου το 2015.
Από εδώ και πέρα ο ιστορικός του μέλλοντος καλείται να ερευνήσει αν ήταν αναπόφευκτη η μεγάλη περιπέτεια της ελληνικής οικονομίας ή αν μπορούσε να αποφευχθεί το 2010 με συνεργασία του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Καλείται επίσης να διερευνήσει αν τελικώς η πολιτική του κ. Σαμαρά έσωσε την ελληνική οικονομία ή αν απλώς έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Εννοείται ότι οι απαντήσεις αυτές θα επηρεαστούν τόσο από τη δράση του Ιδρύματος Σαμαρά όσο και, κυρίως, από το χρόνο και τον τρόπο αποχώρησης του πρώην πρωθυπουργού από την ενεργό πολιτική δράση.
Ό,τι και να συμβεί όμως η υστεροφημία του κ. Σαμαρά δεν θα κριθεί από την προσφορά του στη Μεσσηνία, αλλά από την πολιτική που άσκησε από το 2009, όταν εκλέχτηκε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μέχρι το 2015, όταν παραιτήθηκε από την προεδρία του κόμματος. Έτσι κι αλλιώς σε 10 χρόνια κανένας δεν θα θυμάται ότι ο κ. Σαμαράς εγκαινίασε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας ή ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να κατασκευάσει το δρόμο Καλαμάτα - Πύλος. Με τα εγκαίνια και τις δηλώσεις ασχολούμαστε οι δημοσιογράφοι. Ιστορία γράφουν τα... Ιδρύματα.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2022 13:36