Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021 12:03

Αυτοκινητόδρομος Πύργος - Αρχαία Ολυμπία - Μεγαλόπολη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Αυτοκινητόδρομος Πύργος - Αρχαία Ολυμπία - Μεγαλόπολη

«Η οδική σύνδεση της Νότιας Πελοποννήσου (Μεσσηνία - Λακωνία) με τη ∆υτική Ελλάδα και την Ευρώπη είναι πλέον εφικτή μόνο με την κατασκευή αυτοκινητόδρομου στη διαδρομή Πύργος - Αρχαία Ολυμπία - Μεγαλόπολη.

Ο αυτοκινητόδρομος αυτός, μεταξύ άλλων, θα συνδέσει μέσω του Α7 και τους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Ολυμπίας και του Μυστρά, ενώ θα αναδείξει και τον Επικούριο Απόλλωνα. Παράλληλα θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στη μεταλιγνιτική Μεγαλόπολη, όσο κανένα άλλο δημόσιο έργο. Γι’ αυτό ο αυτοκινητόδρομος Πύργος - Αρχαία Ολυμπία - Μεγαλόπολη μπορεί και πρέπει να γίνει με πόρους του Ταμείου ∆ίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή. Σε διαφορετική περίπτωση, η Αδριατική Οδός θα σταματήσει στον Πύργο ακόμα κι αν κατασκευαστεί το Καλό Νερό - Τσακώνα, καθώς το ΣτΕ απαγορεύει την κατασκευή του Πύργος - Καλό Νερό».

Με αυτά τα επιχειρήματα το Νοέμβριο υποστηρίζαμε την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πύργος - Αρχαία Ολυμπία - Μεγαλόπολη, και παράλληλα προσκαλούσαμε όποιον έχει διαφορετική πρόταση για τη νότια απόληξη της Αδριατικής Οδού να την καταθέσει στο τραπέζι του διαλόγου. Οι μήνες πέρασαν, αλλά δυστυχώς κανένας δεν ασχολείται σοβαρά ούτε με τη νότια απόληξη της Αδριατικής Οδού ούτε φυσικά με την ανάπτυξη της Μεγαλόπολης.

Βεβαίως, κατανοούμε πλήρως όσους θέλουν αγροτικές φυλακές στη Μεγαλόπολη για να διορίσουν σε αυτές συγγενείς και φίλους, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι πως η ανάπτυξη δεν έρχεται με φυλακές και διορισμούς στο ∆ημόσιο. Αν δεν αυξηθεί ο πλούτος της Πελοποννήσου, όσες φορές και να μετακινήσουμε το εγχώριο εισόδημα από τη μια τσέπη στην άλλη, στο τέλος πάντα θα παραμένουμε μια φτωχή Περιφέρεια της Ευρώπης.

Κατανοούμε επίσης και όσους φοβούνται το πολιτικό κόστος που ενδεχομένως συνεπάγεται μια τυχόν ακύρωση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Καλό Νερό - Τσακώνα. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να ωριμάσει πολιτικά η τοπική κοινωνία και να αποφασίσει αν θέλει αυτοκινητόδρομο με διόδια ή βελτιωμένο δρόμο χωρίς διόδια και φορτηγά. Σε κάθε περίπτωση, αν κατασκευαστεί ο υπερτοπικός αυτοκινητόδρομος Πύργος - Αρχαία Ολυμπία - Μεγαλόπολη, η τοπική κίνηση στο Καλό Νερό - Τσακώνα μπορεί να εξυπηρετηθεί με μια γενναία βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου και με παράλληλο εκσυγχρονισμό του σιδηρόδρομου, που θα επιτρέψει τη δρομολόγηση σύγχρονων τρένων στη γραμμή Καλαμάτα - Κυπαρισσία και στη γραμμή Καλαμάτα – Αρχαία Ολυμπία. Εννοείται ότι αν επιλεγεί η λύση του αυτοκινητόδρομου με διόδια, αυτή θα πρέπει να υλοποιηθεί με σύμβαση παραχώρησης και χωρίς επιδοτήσεις.

Κλείνοντας, θα επαναλάβουμε την πρόσκληση: Με δεδομένη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαγορεύει την κατασκευή αυτοκινητόδρομου στο τμήμα Πύργος - Καλό Νερό, όποιος έχει διαφορετική πρόταση για τη νότια απόληξη της Αδριατικής Οδού ας την καταθέσει στο τραπέζι του διαλόγου.

latnanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 18:31