Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 06 Ιουλίου 2021 20:16

Η ταυτότητα της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)
Η ταυτότητα της Μεσσηνίας

Τόσο η Καλαμάτα όσο και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα της Μεσσηνίας που θέλουν να ανταγωνιστούν τους καταξιωμένους ταξιδιωτικούς προορισμούς, εκτός πολλών άλλων θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα διαφοροποιημένο προϊόν συνδυάζοντας το συγκριτικό τους πλεονέκτημα με τις ανάγκες των καταναλωτών.

Στο παρελθόν μόνο η Καλαμάτα εκμεταλλευόμενη κυρίως το πολιτιστικό της προϊόν κατάφερε να διαφημίσει στην υπόλοιπη Ελλάδα την πολιτιστική της ταυτότητα. Σήμερα όμως για πολλούς λόγους, που είναι αδύνατον να αναλυθούν σε αυτό το άρθρο, η Καλαμάτα έχει απολέσει την πολιτιστική της ταυτότητα και δεν μπόρεσε να την αντικαταστήσει με μια σύγχρονη ταυτότητα που θα προβάλλει τον προορισμό σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στην υπόλοιπη Μεσσηνία οι προορισμοί παραμένουν χωρίς ταυτότητα και ισορροπούν ασταθώς μεταξύ γραφικότητας και καλών προθέσεων, που όταν εξαντλούνται ελλοχεύει ο κίνδυνος του κιτς. Δυστυχώς όμως οι δήμαρχοι Μεσσήνης, Δυτικής Μάνης, Πύλου - Νέστορος, Τριφυλίας και Οιχαλίας ασχολούνται κυρίως με τους αγροτικούς δρόμους και ελάχιστα με την ταυτότητα των οικισμών τους. Ανοίγοντας παρένθεση και για να μην παρεξηγηθούμε, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι η αγροτική οδοποιία αν και είναι αναγκαία δεν είναι ικανή να περιορίσει τη δημογραφική συρρίκνωση της Μεσσηνίας. 

Η Μεσσηνία χρειάζεται λοιπόν επειγόντως να αποκτήσει μια αναγνωρίσιμη ταυτότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός των εθνικών συνόρων. Χρειάζεται ουσιαστικά ένα διαβατήριο για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, που θα είναι αναγνωρίσιμο σε Ελλάδα και εξωτερικό.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Ιουλίου 2021 20:26