Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021 22:44

Τοπικά παζάρια στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Είναι η Καλαμάτα ταξιδιωτικός προορισμός και αν ναι, τι ακριβώς κάνουν αρχές και επιχειρηματική κοινότητα για να προσθέσουν αξία στο τοπικό ΑΕΠ;

Τα ερωτήματα αυτά στριφογυρνούν στο μυαλό σχεδόν κάθε Κυριακή, όταν ταξιδιώτες από όλη την Ελλάδα που έχουν επισκεφθεί το ναό της Υπαπαντής αναζητούν αγωνιωδώς ανοιχτά καταστήματα για να προμηθευτούν τοπικά προϊόντα.

Σε κάθε περίπτωση και για να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι δεν θέλουμε να ανοίξουμε πόλεμο με τους εμπόρους που δεν θέλουν να ανοίγουν τα καταστήματά τους την Κυριακή είτε επειδή έχουν εξασφαλίσει το "παντεσπάνι" τους είτε γιατί έχουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε υψηλότερη κλίμακα από το εισόδημά τους. Ούτε φυσικά έχουμε διάθεση να αντιπαρατεθούμε με όσους διαδηλώνουν φωνάζοντας "Ποτέ την Κυριακή" και μετά πάνε και ψωνίζουν από το σούπερ μάρκετ της Κορώνης ή της Καρδαμύλης.

Θέλουμε απλώς να επισημάνουμε για πολλοστή φορά την απώλεια εισοδήματος και θέσεων εργασίας, επειδή δεν αξιοποιούνται οι δυνατότητες του προορισμού της Καλαμάτας. Έτσι και αλλιώς είναι τουλάχιστον παράδοξο να γεμίζει κάθε Σαββατοκύριακο η πόλη με επισκέπτες και να κλείνουν όλα τα μαγαζιά της.

Σε έναν ορθολογικό ταξιδιωτικό προορισμό τα καταστήματα θα έμεναν ανοιχτά (τουλάχιστον τη θερινή σεζόν) το Σαββατοκύριακο και θα έκλειναν άλλη ημέρα (π.χ. ∆ευτέρα απόγευμα και Τρίτη όλη ημέρα). Στην Καλαμάτα όμως ο επισκέπτης του Σαββατοκύριακου ψάχνει να βρει τοπικά προϊόντα και βρίσκει κατεβασμένα τα ρολά. Σε κάθε περίπτωση, ο ∆ήμος Καλαμάτας θα πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα λειτουργίας υπαίθριων παζαριών αποκλειστικά για μεσσηνιακά τοπικά προϊόντα (κηπευτικά, ελιές, λάδι, κρασί, ούζο, παστό, σφέλα, παστέλι κ.λπ.).

Το παζάρι μπορεί να λειτουργήσει είτε στους χώρους της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας είτε στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης. Ταυτόχρονα μπορεί τους θερινούς μήνες να λειτουργεί κάθε Κυριακή στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας παζάρι αντικών ή ανταλλακτήριο μεταχειρισμένων ειδών, όπου ο καθένας θα μπορεί να διαθέσει δωρεάν ή να ανταλλάξει χρησιμοποιημένα ρούχα, έπιπλα κ.λπ.

Εννοείται ότι για τη λειτουργία όλων αυτών των παζαριών δεν χρειάζεται να ξοδευτούν χρήματα. Βούληση και μεράκι χρειάζεται.

lathanasis@gmail.com

 Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 12:24