Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 14:41

Αδυναμία ανάδειξης της Αρχαίας Κορώνης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Αδυναμία ανάδειξης της Αρχαίας Κορώνης

Αναμφισβήτητα η ανάδειξη της Αρχαίας Κορώνης είναι ένα από τα μεγάλα αναπτυξιακά στοιχήματα της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αναμφισβήτητα επίσης ο δρόμος Τζάνε - Καλαμάκι που παρακάμπτει το Πεταλίδι πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς να ξοδευτεί το ποσό των χρημάτων που απαιτείται για την ανάδειξη της Αρχαίας Κορώνης. Η απόφαση όμως του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για δημιουργία σήραγγας κόστους 20 εκ. ευρώ, προστατεύει μόνο 250 μέτρα αρχαιοτήτων, ενώ αφήνει θαμμένη την Αρχαία Κορώνη έκτασης 100 ή και 200 στρεμμάτων. Κατά την ταπεινή μου άποψη το ΚΑΣ βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος εστιάζοντας μόνο στις αρχαιότητες που έχουν βρεθεί, αντί να διεκδικεί πόρους για την ανάδειξη της Αρχαίας Κορώνης. Σε κάθε περίπτωση, και πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη, το πρόβλημα δεν είναι η ολοκλήρωση του δρόμου Τζάνε - Καλαμάκι, αλλά η αδυναμία ανάδειξης της Αρχαίας Κορώνης.

Έτσι και αλλιώς σε ένα κράτος δικαίου οι ευθύνες για την σπατάλη δημοσίων χρημάτων εξαιτίας εγκρίσεως μιας πλημμελούς ΜΠΕ, επιμερίζονται από τη δικαιοσύνη και όχι από τους δημοσιογράφους. Στην Ελλάδα όμως οι εισαγγελείς παρακολουθούν απαθείς τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και την ίδια ώρα πολλοί δημοσιογράφοι αναρωτιούνται γιατί οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στην... παρεοκρατία.

Ας επιστρέψουμε όμως στην Αρχαία Κορώνη και στην αδυναμία των αρχών να την αναδείξουν σε επισκέψιμο χώρο. Σύμφωνα λοιπόν με όσα γνωρίζουμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί ανασκαφές, ο κρατικός προϋπολογισμός είναι περιορισμένων δυνατοτήτων και η αυτοδιοίκηση χρηματοδοτεί συνήθως τα πανηγύρια που της αποδίδουν ψήφους. Για αυτό οι αρχαιολόγοι προσεύχονται να πέσει πάνω σε αρχαιότητες κάποιο δημόσιο έργο για να προχωρήσουν οι έρευνες. Υπάρχουν και κακεντρεχείς που λένε ότι υπάρχουν αρχαιολόγοι που στέλνουν επίτηδες τα δημόσια έργα πάνω στα αρχαία, αλλά αυτές οι κακεντρέχειες είναι αντικείμενο δικαστικής και όχι δημοσιογραφικής έρευνας.

Εμείς το μόνο που μπορούμε να καταγράψουμε είναι το έλλειμμα ενός ουσιαστικού χρηματοδοτικού προγράμματος για ανασκαφές (και αναστηλώσεις) που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τις τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων. Σε μια χώρα που μπορεί να ζει μόνο από τον πλούτο των αρχαιοτήτων της, η υποχρεωτική διάθεση του 10% των δημοτικών και περιφερειακών προϋπολογισμών σε ανασκαφές θα ήταν μόνο η αρχή και θα ακολουθούσε η δημιουργία του θεσμικού πλαισίου που θα επέτρεπε ανασκαφές από ιδιώτες χορηγούς.

Κλείνοντας θα ήταν παράλειψη να μην επισημάνω την υποκρισία για τις αρχαιότητες της Αρχαίας Κορώνης όταν ο ασφάλτινος δρόμος διασχίζει την Αρκαδική Πύλη της Αρχαίας Μεσσήνης. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει προσωρινά και στην Αρχαία Κορώνη αν δεν ήμασταν ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 14:46