Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021 13:13

Τα μηνύματα της επίσκεψης Μητσοτάκη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τα μηνύματα της επίσκεψης Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τη Μεσσηνία για να προωθήσει το παραγωγικό μοντέλο του πρωτογενούς τομέα της Τριφυλίας στην υπόλοιπη Ελλάδα, και όχι για να κάνει ανακοινώσεις αναφορικά με τα μεγάλα έργα υποδομής του νομού.

Στο αβίαστο αυτό συμπέρασμα καταλήγει κάθε αντικειμενικός παρατηρητής της περιοδείας του πρωθυπουργού στην Πελοπόννησο, η οποία ενδεχομένως να απογοήτευσε όσους περίμεναν εξαγγελίες μεγάλων έργων ή ανακοινώσεις για νέες επιδοτήσεις επιχειρήσεων. Αντιθέτως, επιβεβαιώθηκαν όσοι κρατούσαν μικρό καλάθι προσδοκιών επειδή έχουν αντιληφθεί πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιταχύνει το ρυθμό των διαγωνισμών και των δημοσίων έργων. ∆υστυχώς για τη Μεσσηνία, τα μεγάλα έργα του νομού δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος της τρέχουσας κυβερνητικής τετραετίας – και γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης δύσκολα θα απαντούσε ερωτήσεις σε συνέντευξη Τύπου για τους ρυθμούς του διαγωνισμού του Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και της παραχώρησης του Αεροδρομίου. Γι’ αυτό προτίμησε να κάνει μια σύντομη δήλωση στο δρόμο και να επαναλάβει, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, όσα ήδη γνωρίζαμε για τα δυο μεγάλα έργα υποδομής της Μεσσηνίας. Ανοίγοντας παρένθεση, αξίζει να επισημάνουμε ότι και ο κ. Μητσοτάκης ακολούθησε την πεπατημένη των προκατόχων του στο Μαξίμου, που όταν έρχονταν ως πρωθυπουργοί στην Πελοπόννησο αρνούνταν να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ετσι, για μια ακόμα φορά οι δημοσιογράφοι έγιναν απλοί παρατηρητές μιας περιοδείας πρωθυπουργού, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις και να επανέλθουν με επερώτηση αν δεν καλυφθούν από την απάντηση που τους δόθηκε. Σε μια κανονική χώρα, οι Ενώσεις των Συντακτών θα είχαν εκδώσει ανακοινώσεις διαμαρτυρίας στηλιτεύοντας την κυβερνητική αλαζονεία απέναντι στον Τύπο. Στην Ελλάδα ήταν απλώς... ∆ευτέρα 19 Ιουλίου όταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός σνόμπαρε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Κατά τα άλλα, το μήνυμα της πρωθυπουργικής περιοδείας στην Πελοπόννησο θα ήταν πιο ισχυρό, αν το σχέδιο της επίσκεψης δεν αγνοούσε επιδεικτικά τόσο την αγωνία των Μεσσήνιων για την ΠΟΠ “Καλαμάτα” όσο και, κυρίως, τη δημογραφική συρρίκνωση της υπαίθρου, που απειλεί να βάλει ταφόπλακα σε κάθε αναπτυξιακή προοπτική. Ετσι κι αλλιώς το κρύψιμο των προβλημάτων κάτω από το χαλί δεν δίνει λύσεις. Οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία και καταστροφές.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός