Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 23:01

Ψηφιακή έκθεση μεσσηνιακού Τύπου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Με αφορμή την προχθεσινή παρουσίαση του βιβλίου “Σάλπιγξ Ελληνική”, που εκδόθηκε από την “Ελευθερία”, αναζητήσαμε χθες στην Καλαμάτα την οδό Θεόκλητου Φαρμακίδη.

Όσο και αν ψάξαμε όμως δεν καταφέραμε να την εντοπίσουμε. Σύμφωνα με πηγές του Δήμου Καλαμάτας, με απόφαση του 2006 οδός Θεόκλητου Φαρμακίδη έχει ονομαστεί το μικρό δρομάκι δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Εφραίμ απέναντι από το Δημοτικό Ωδείο και κάτω από το Κάστρο. Δεν υπάρχει όμως καμία πινακίδα που να επιβεβαιώνει την πηγή μας. Αντιθέτως σε ανώνυμη οδό δυτικά της οδού Μεσσηνιακής Γερουσίας στον ανατολικό τοίχο του Αλεξανδράκειου υπάρχουν πλακέτες (μόνο στα ελληνικά) που ενημερώνουν τον επισκέπτη πως στον χώρο εκείνο συνήλθε η Μεσσηνιακή Γερουσία, τυπώθηκε η πρώτη εφημερίδα και λειτούργησε το πρώτο δημόσιο σχολείο της πόλης, η "Αλληλοδιδακτική Σχολή Καλαμών". Κατά την ταπεινή μας άποψη η ανώνυμη οδός πρέπει να μετονομαστεί σε οδό Θεόκλητου Φαρμακίδη, ώστε να τιμηθεί ο λαμπρός διαφωτιστής που εξέδωσε στην Καλαμάτα την πρώτη εφημερίδα της ελεύθερης Ελλάδας την 1η Αυγούστου του 1821.

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Καλαμάτας πρέπει να φιλοξενήσει σε χώρο του ψηφιακά αντίγραφα της εφημερίδας “Σάλπιγξ Ελληνική”, τα οποία θα πλαισιώνονται από περιοδικές εκθέσεις τοπικών εφημερίδων, μέσα από τις σελίδες των οποίων ο επισκέπτης θα διαβάζει τη σύγχρονη Ιστορία όπως αποτυπώθηκε στις σελίδες του τοπικού Τύπου.

Κλείνοντας θα ήταν παράλειψη να μην επισημάνουμε ότι το Κάστρο της Καλαμάτας πρέπει να ανοίξει τις πύλες του σε σημαντικές καλλιτεχνικές εκθέσεις που θα συνδέουν τον ιστορικό χώρο με το παρόν, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμάτας.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 23:06