Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 11:57

Γιατί καταρρέει το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Γιατί καταρρέει το Εθνικό Σύστημα Υγείας

"Είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο, με 17 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, και η Πορτογαλία με δύο νεκρούς ανά εκατομμύριο και η Γερμανία με τέσσερις... Πεθαίνουν σχεδόν 300 άνθρωποι την εβδομάδα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, απόλυτη αδιαφορία όλων".

Σε μια κανονική χώρα οι παραπάνω δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου θα αρκούσαν για να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθούν οι δομές του. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα τα κόμματα και οι τοπικοί φορείς δεν ασχολούνται με την καταγραφή της κατάστασης και για αυτό τις περισσότερες φορές καταθέτουν προτάσεις που οξύνουν αντί να αμβλύνουν τα προβλήματα. Για παράδειγμα: Κανένας επίσημος φορέας δεν έχει μετρήσει την αποτελεσματικότητα του κατακερματισμένου ΕΣΥ λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εργατοώρες και τα χρήματα που σπαταλούνται για διακομιδές και μετακινήσεις ασθενών.

Για αυτό δεν θα μάθουμε ποτέ αν ήταν πιο αποτελεσματικό μόνο ένα μεγάλο νοσοκομείο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ή δύο "διαμετακομιστικά υγειονομικά κέντρα" σε κάθε νομό για να στέλνουν τελικώς χιλιάδες περιστατικά στην Αθήνα. Εννοείται επίσης ότι δεν θα μάθουμε ποτέ αν οι 18.000 Έλληνες γιατροί έφυγαν στο εξωτερικό μόνο για τις καλύτερες αμοιβές ή αν τους απώθησε η αναξιοκρατία και οι πολιτικές πελατειακές σχέσεις που κατατρώνε τις σάρκες του ΕΣΥ. Σε κάθε περίπτωση, τα νοσοκομεία και κυρίως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δεν είναι μόνο επιπλωμένα δωμάτια που μπορούν να λειτουργήσουν σαν τις... εκκλησίες σε κάθε χωριό.

Τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ χρειάζονται ειδικευμένα στελέχη πρώτης γραμμής που θα συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο της επιστημονικής κοινότητας που λειτουργεί αποτελεσματικά μόνο σε μεγάλες υγειονομικές μονάδες. Ο κατακερματισμός, η αναξιοκρατία και η πολιτική αφέλεια οδηγούν αρχικά σε φυγή των γιατρών και των ειδικευμένων νοσοκόμων στο εξωτερικό και τελικώς σε πλήρη κατάρρευση του ΕΣΥ.

lathanasis@gmail.com

 Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Μαρτίου 2024 10:51