Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 11:30

Οι νεκροθάφτες της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)
Οι νεκροθάφτες της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας

Η επικείμενη επίσκεψη του βουλευτή Λακωνίας και τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη στη Μεσσηνία έχει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) “Ελιά Καλαμάτας”.

Υπενθυμίζουμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ζητεί την κατάργηση της απόφασης Αποστόλου με την οποία η ποικιλία Καλαμών χαρακτηρίζεται συνώνυμη της ΠΟΠ “Καλαμάτα”. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου διεκδικεί την επέκταση της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας στη Λακωνία, στην Κυνουρία και στην Ολυμπία. Υπέρ της κατάργησης της απόφασης Αποστόλου και της επέκτασης έχει ταχθεί ανεπιφύλακτα ο Μεσσήνιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, ενώ ο κ. Αραχωβίτης έχει εκφράσει αντίθετες απόψεις. Μεθαύριο Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Αραχωβίτη, θα μάθουμε αν τελικώς το θέμα της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ όπως διχάζει και τη Νέα Δημοκρατία.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο, κατάργηση της απόφασης Αποστόλου ζητούν οι Μεσσήνιοι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς, αλλά ο υπουργός Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός προφανέστατα έχει αντίθετη άποψη, την οποία μάλλον ενστερνίζεται και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που έφερε μαζί του στη Μεσσηνία τον κ. Λιβανό κατά την τελευταία του επίσκεψη. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις θέσεις που θα εκφράσει ο κ. Αραχωβίτης την Παρασκευή, οι πολιτικές ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επανεκτιμήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της απόφασης Απόστολου, με την οποία επιτρέπεται η εισαγωγή στην ΕΕ τούρκικων και αιγυπτιακών ελιών με την επωνυμία "Καλαμάτα".

Οι νεκροθάφτες της ΠΟΠ “Καλαμάτα” δεν είχαν σκεφτεί, προφανώς, ότι με αυτή την απόφαση οι τούρκικες και αιγυπτιακές ελιές της ποικιλίας Καλαμών θα κατακτήσουν την ευρωπαϊκή αγορά, λόγω κόστους και τιμής. Δεν ξέρω αν πραγματικά κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να συμπιέσουν την τιμή του Έλληνα παραγωγού για να κερδίσουν τον ανταγωνισμό – αλλά είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι οπαδοί της απόφασης Αποστόλου θα περάσουν στην ιστορία όχι μόνο ως νεκροθάφτες της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, αλλά και ως νεκροθάφτες της ελληνικής ελιάς Καλαμών.

lathanasis@gmail.com

 Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 11:33