Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 11:45

Τα λικέρ της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Διαβάζω και ακούω πολλά για τον (δήθεν) κίνδυνο της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού, ενώ αντιθέτως οι προτάσεις για αύξηση της μεσσηνιακής παραγόμενης προστιθέμενης αξίας μέσω της κατανάλωσης τοπικών προϊόντων δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού.

Τόσο οι τοπικές αρχές όσο και οι οικονομικοί φορείς δεν μπορούν να προβάλουν και να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα, με συνέπεια να καταναλώνονται από ντόπιους και επισκέπτες πολλά εισαγόμενα και μάλιστα αμφιβόλου ποιότητας. Σε κάθε περίπτωση τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας καλούνται να "ανακαλύψουν" τα μεσσηνιακά προϊόντα και να τα προωθήσουν στους πελάτες τους. Με χαρά διαπιστώνουμε το τελευταίο διάστημα ότι ολοένα και περισσότερα καταστήματα εστίασης διαθέτουν κρασί, ούζο και μπίρα Μεσσήνιων παραγωγών. Απουσιάζουν όμως από όλα σχεδόν τα καταστήματα τα λικέρ της Μεσσηνίας, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα απολύτως από τα ευρωπαϊκά.

Μόνο οι παλιότεροι θυμούνται τη μαστίχα, το διάφορο, το ρακί (λικέρ που δεν έχει σχέση με τη ρακή - τσίπουρο), την μπανάνα και τα υπόλοιπα μεσσηνιακά λικέρ που απολάμβαναν ντόπιοι και επισκέπτες. Οι νεότερες γενιές και οι νέοι επισκέπτες της Μεσσηνίας δεν τα δοκίμασαν ποτέ επειδή τη θέση τους στην αγορά πήραν εισαγόμενα λικέρ και ποτά που είχαν καλύτερη προβολή, προώθηση και διανομή.

Σήμερα που το Διαδίκτυο προσφέρει φθηνές λύσεις προβολής, προώθησης και διανομής των τοπικών προϊόντων, είναι ευκαιρία να ξαναδούμε στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας τα μεσσηνιακά λικέρ. Την επόμενη φορά λοιπόν, αντί για τεκίλα ή ιταλικό λικέρ κεράστε τους πελάτες σας ένα μεσσηνιακό διάφορο ή μια μεσσηνιακή χωνευτική μαστίχα.

lathanasis@gmai.com

Θανάσης Λάγος