Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 19:30

Μνημόνιο συνεργασίας για "πράσινο πρόγραμμα"

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Η δημοτική προσπάθεια ένταξης της Καλαμάτας στο πρόγραμμα των «100 έξυπνων και κλιματικά ουδέτερων πόλεων έως το 2030» θυμίζει πολύ την αντίστοιχη προσπάθεια για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Ανεξάρτητα όμως από το αποτέλεσμα της σημερινής προσπάθειας το "πάθημα" της προηγούμενης θα πρέπει να μας γίνει μάθημα, καθώς η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μακροπρόθεσμα δεν πρόσφερε τίποτα στην Καλαμάτα. Παρά τις υποσχέσεις το πολιτιστικό σχέδιο αποδείχθηκε ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα που έσβησε όταν ανακηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα η Ελευσίνα. Για να μη συμβούν τα ίδια, η δημοτική αρχή θα πρέπει να δεσμευτεί σε ένα μίνιμουμ "πράσινο πρόγραμμα" που θα εφαρμοστεί την τρέχουσα δεκαετία ανεξάρτητα από το αν θα ενταχθεί η Καλαμάτα στο πρόγραμμα των «100 έξυπνων και κλιματικά ουδέτερων πόλεων έως το 2030».

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος θα μπορούσε μεταξύ άλλων να υπογραφεί από όλες τις δημοτικές παρατάξεις ένα μνημόνιο συνεργασίας για την επίτευξη (μεταξύ άλλων) των παρακάτω στόχων:

1) Επαναλειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου στις γραμμές Καλαμάτα - Αεροδρόμιο - Μεσσήνη και Καλαμάτα - Διαβολίτσι. Να εξεταστεί αν είναι εφικτή τη θερινή περίοδο η σιδηροδρομική σύνδεση της Καλαμάτας με Αρχαία Ολυμπία και Αρχαία Μεσσήνη.

2) Αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού, προκειμένου τα καθαρισμένα λύματα να χρησιμοποιηθούν για την άρδευση του αστικού πρασίνου της Καλαμάτας.

3) Να επιδοτηθεί η αγορά ηλεκτρικών ταξί και ηλεκτρικών λεωφορείων.

4) Από το 2025 στο κέντρο και στην Παραλία της πόλης η δωρεάν στάθμευση να ισχύει μόνο για τα ηλεκτρικά οχήματα.

5) Ο δήμος να αγοράσει τουλάχιστον 2.000 ηλεκτρικά πατίνια, ποδήλατα και σκούτερ για τις ανάγκες μετακίνησης των κατοίκων και των επισκεπτών.

6) Να γίνουν ποδηλατόδρομοι και δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας τουλάχιστον οι μισοί δρόμοι του κέντρου της πόλης, όπως προβλέπει η μελέτη Ζέκκου.

7) Να φυτευτούν δέντρα σε όλα τα πεζοδρόμια της πόλης.

8) Να δοθούν άμεσα οικονομικά κίνητρα (μείωση τελών κ.λπ.) για πράσινες ταράτσες και πράσινα μπαλκόνια.

9) Να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά σε όλα τα δημόσια κτήρια.

10) Να δημιουργηθούν φωτοβολταϊκά πάρκα ώστε να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία τα μικρά χωριά του δήμου.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 20:40