Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 07 Νοεμβρίου 2021 18:30

Τα Δασαρχεία καταργούν την ατομική ιδιοκτησία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)

 Ο "Οικονομικός Ταχυδρόμος" υπενθύμισε πριν από λίγες μέρες ότι παραμένει άλυτο το πρόβλημα των δασωμένων αγρών, που η έκτασή τους στη Νότια Πελοπόννησο αγγίζει το 1 εκατ. στρέμματα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη Μεσσηνία έχουν "δασώσει" 349.409 στρέμματα, στην Αρκαδία 552.089 στρέμματα και στη Λακωνία 245.019 στρέμματα.

Υπενθυμίζουμε ότι με βάση το νόμο και το σύνταγμα, μια καλλιεργούμενη έκταση θεωρείται αυτομάτως δασική αν φυτρώσουν μέσα της αφάνες, ασφάκες, σκίνα ή κουμαριές. Αυτομάτως επίσης περνά στην ιδιοκτησία του Δασαρχείου, που είναι πλέον ο μεγαλύτερος τσιφλικάς της Πελοποννήσου. Ιστορικά, η περιουσία του Δασαρχείου μπορεί να συγκριθεί μόνο με του... Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ήταν ιδιοκτήτης όλης της γης και παραχωρούσε την επικαρπία της. Ακόμα όμως κι ο Σουλτάνος παραχωρούσε τις εκτάσεις γης για να καλλιεργηθούν ή να βοσκηθούν, ενώ το Δασαρχείο τις εγκαταλείπει πλήρως στο έλεος των πυρκαγιών που ξεσπούν στα αφρόντιστα χωράφια.

Στη Μεσσηνία, χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση αν και έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, τόσο για δασωμένους αγρούς όσο και για εκτάσεις που, ενώ καλλιεργούνται τα τελευταία 50 και 100 χρόνια, χαρακτηρίζονται εκχερσωμένες με βάση αεροφωτογραφίες του 1946... Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν την περιουσία τους, ούτε για να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο ούτε για να ξεχρεώσουν τράπεζες και Δημόσιο.

Πρόσφατα, γνωστός επιχειρηματίας της Καλαμάτας που χρεοκόπησε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, μου περιέγραψε το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, επειδή το Δασαρχείο δεν τον αφήνει να πουλήσει παραθαλάσσιο οικόπεδο στη Μάνη εμπορικής αξίας 2 εκατ. ευρώ, που ανήκει με τίτλους στην οικογένειά του εδώ και 90 χρόνια, ώστε να πληρώσει χρέη περίπου 100.000 ευρώ σε τράπεζες και Εφορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει αγοραστής που προφέρει αυτά τα χρήματα για το οικόπεδο, αλλά η κυβέρνηση εμποδίζει ουσιαστικά την αγοραπωλησία, επειδή δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που προκάλεσαν πριν από λίγα χρόνια οι δασικοί χάρτες.

Χρειάζεται άραγε να αναφέρουμε τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα είχε η πώληση του οικοπέδου; Ο επιχειρηματίας αφενός θα ξεχρέωνε τις τράπεζες (που θα μπορούσαν να δανείσουν σε άλλους μέρος αυτών των χρημάτων), αλλά και την Εφορία, δηλαδή το κράτος (που θα μπορούσε να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις). Αφετέρου, θα επένδυε ο ίδιος αρκετά χρήματα, δίνοντας ανάσες ρευστότητας στην τοπική αγορά και δημιουργώντας κάποιες θέσεις εργασίας.

Παγιδευμένοι στα συρτάρια του Δασαρχείου, σαν τον συγκεκριμένο Καλαματιανό επιχειρηματία, βρίσκονται χιλιάδες Μεσσήνιοι, οι οποίοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους επειδή ξαφνικά χαρακτηρίστηκε δασωμένος αγρός ή εκχερσωμένη έκταση, με βάση αεροφωτογραφίες του 1946. Εξαιτίας αυτής της παράνοιας, η μεσσηνιακή οικονομία χάνει κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τα “κόκκινα δάνεια” παραμένουν στα ύψη, οι επενδύσεις καθυστερούν, και το Ελληνικό Δημόσιο αναρωτιέται γιατί οι πολίτες δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η Νέα Δημοκρατία γνώριζε το πρόβλημα πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Συγκεκριμένα, στις 26 Ιανουαρίου 2017, κατέθεσαν ερώτηση για τους δασικούς χάρτες 37 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας! Στην ερώτηση εκείνη, οι 37 βουλευτές ανέφεραν επί λέξει: «...Στη Μεσσηνία “εξαφανίζονται” σπίτια και περιουσίες με καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις σε όλους τους δήμους. Οι στρεβλώσεις αυτές οφείλονται στη χρήση αεροφωτογραφιών δύο μόνο χρονικών οριζόντων (1945 και 2008) και όχι όσων είναι διαθέσιμων και απεικονίζουν με σαφήνεια ενδιάμεσες καταστάσεις». Σε μια κανονική χώρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προετοίμαζε ήδη το σχετικό νομοσχέδιο – και όταν αναλάμβανε τη διακυβέρνηση θα έλυνε μέσα σ’ ένα μήνα το πρόβλημα, ψηφίζοντας το νόμο. Στην Ελλάδα όμως, παρά τις ανοιξιάτικες υποσχέσεις του υφυπουργού Γιώργου Αμυρά από τη Μάνη, για λύση εντός του καλοκαιριού, η κυβέρνηση δεν εννοεί να λύσει το πρόβλημα που κατάγγελλε ως αντιπολίτευση.

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρεμβαίνει μόνο για τα εθνικά θέματα με την Τουρκία και τη Βόρεια Μακεδονία, επειδή προφανώς δεν θεωρεί πλέον εθνική υπόθεση την επιβίωση των Μεσσήνιων και των υπόλοιπων Ελλήνων. Φυσικά είναι αναφαίρετο δικαίωμα ενός πρώην πρωθυπουργού να ιεραρχεί τις εθνικές ανάγκες με βάση τα δικά του κριτήρια. Κατά την ταπεινή άποψη όμως όσων κρίνουμε την πολιτική του, είναι τρομερό λάθος να σιωπά ένας πρώην πρωθυπουργός, ενώ αμφισβητείται ξεκάθαρα το δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας και επιχειρείται βίαιη δήμευση περιουσίας μέσω των δασικών χαρτών.

Χωρίς ατομική ιδιοκτησία δεν υπάρχει ούτε φιλελεύθερη δημοκρατία ούτε έθνος κράτος. Τα υπόλοιπα... στην κάλπη.

 

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 07 Νοεμβρίου 2021 23:19