Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 12:52

Να καούν τα κάρβουνα ή ακριβή πράσινη ενέργεια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(12 ψήφοι)

Ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος σοκάρει τους πολίτες, καθώς διαπιστώνουν ότι καλούνται να δώσουν ακόμα και… μισό μισθό για να τον εξοφλήσουν.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν δείχνει ικανή να αντιληφθεί το μέγεθος της δυσαρέσκειας που προκαλεί στα νοικοκυριά η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και για αυτό ανακοινώνει μέτρα ανακούφισης που μόνο πικρόχολα γέλια μπορούν να προκαλέσουν στους πολίτες. Προφανώς οι υπουργοί δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας και ότι θα τιμωρήσουν στην κάλπη όποιον τους προτρέπει να μειώσουν την κατανάλωση για να επιβιώσουν. Έτσι και αλλιώς αποδεικνύεται πρόωρη η υιοθέτηση της πράσινης ενεργειακής πολιτικής από μια χώρα όπως η Ελλάδα, που το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών είναι πολύ χαμηλότερο από το ευρωπαϊκό. Ειλικρινά δεν ξέρω αν ο μέσος Ευρωπαίος έχει διάθεση και ικανότητα να πληρώσει ακριβά την ενέργεια αρκεί να είναι πράσινη. Το εισόδημα όμως του μέσου Έλληνα δεν επιτρέπει τέτοιες πολυτέλειες και για αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει την ενεργειακή της πολιτική πριν βρεθεί αντιμέτωπη με ανεξέλεγκτες αντιδράσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή στο μονοπώλιο της ∆ΕΗ με τους χιλιάδες διορισμένους από τις κομματικές επετηρίδες είναι ανέφικτη, αφού μεταξύ άλλων δεν διασφαλίζει φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά. Φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα όμως δεν πουλούν ούτε οι εταιρείες των ολιγαρχών που διαδέχθηκαν το μονοπώλιο της ∆ΕΗ. Οι πολίτες απογοητευμένοι διαπιστώνουν ότι εξακολουθούν να αγοράζουν ακριβά την ενέργεια και ότι τα χρήματα που κατέληγαν στην τσέπη της κομματικής νομενκλατούρας καταλήγουν τώρα στις τσέπες των ολιγαρχών. Τα παραμύθια για πράσινη ενέργεια τα ακούν με το ίδιο ενδιαφέρον που ακούν ιστορίες για πράσινα άλογα.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022 19:47