Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 22:36

Αξιοποίηση του πρώην καπνεργοστασίου Καρέλια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(20 ψήφοι)
Αξιοποίηση του πρώην καπνεργοστασίου Καρέλια

Αναμφισβήτητα η καπνοβιομηχανία Καρέλια Α.Ε. έχει συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της Μεσσηνίας και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Μεσσηνίων.

Αναμφισβήτητα επίσης η οικογένεια Καρέλια έχει συνεισφέρει πολλά στους τομείς της πρόνοιας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Η συνεισφορά της οικογένειας Καρέλια στην ανάπτυξη της Καλαμάτας θα ολοκληρωθεί και θα λάβει μακροχρόνια ιστορική διάσταση αν σε συνεννόηση με την αυτοδιοίκηση και την κεντρική διοίκηση αξιοποιηθεί το παλιό καπνεργοστάσιο στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας. Το κτήριο του καπνεργοστασίου είναι σχεδόν ακατόρθωτο να αξιοποιηθεί από ιδιωτικό φορέα, ενώ οι συντελεστές δόμησης και κάλυψης του οικοπέδου καθιστούν μάλλον ασύμφορη κάθε επενδυτική σκέψη.

Το καπνεργοστάσιο Καρέλια μπορεί να αξιοποιηθεί ως πολιτιστική στέγη της Μεσσηνίας μόνο από δημόσιο φορέα που θα αναστηλώσει το υπάρχον κτήριο. Στην πολιτιστική αυτή στέγη μπορούν να φιλοξενηθούν όλοι οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Μεσσηνίας, που παραμένουν σε υπόγεια μουσείων, μόνιμες εικαστικές εκθέσεις, συλλογές από την οικονομική, πολιτική, θρησκευτική και πολιτιστική ιστορία της Μεσσηνίας και φυσικά οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι θεατρικές ομάδες του ∆ήμου Καλαμάτας. Σε κάθε περίπτωση, η αξιοποίηση του κτηρίου δεν μπορεί να γίνει με απαλλοτρίωση ή χαρακτηρισμό στο σχέδιο πόλης, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για αποζημίωση των ιδιοκτητών. Θα πρέπει λοιπόν ο ∆ήμος Καλαμάτας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η ελληνική κυβέρνηση να καταθέσουν μια γενναία πρόταση ανταλλαγής ακινήτων δίνοντας έτσι κίνητρο στην οικογένεια Καρέλια να γράψει Ιστορία παραχωρώντας το καπνεργοστάσιο στο ∆ήμο Καλαμάτας. Ανοίγοντας παρένθεση, αξίζει να σημειώσουμε ότι ανταλλαγή ακινήτων πρέπει να προταθεί και σε κληρονόμους διατηρητέων που δεν έχουν χρήματα να αξιοποιήσουν τα κτήριά τους.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή το καπνεργοστάσιο παραμείνει ερείπιο, υπάρχει κίνδυνος ειδικά σε περίπτωση σεισμού να γίνουμε μάρτυρες μιας αδιανόητης τραγωδίας, αφού δίπλα ακριβώς λειτουργεί δημοτικό σχολείο. Κλείνοντας θα επισημάνουμε ότι η πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του καπνεργοστασίου πρέπει να αναληφθεί από πολιτικούς με όραμα για το μέλλον της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας. Με άλλα λόγια: Η οικογένεια Καρέλια θα πρέπει να δεχθεί μια πρόταση για το καπνεργοστάσιο που δεν θα της επιτρέπει να μην γράψει το όνομά της με χρυσά γράμματα στην Ιστορία της Καλαμάτας, της Μεσσηνίας και της Ελλάδας. 

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός