Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021 18:04

ΠΟΠ Καλαμάτα ή «παρασκευές ελιάς»;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(11 ψήφοι)
ΠΟΠ Καλαμάτα ή «παρασκευές ελιάς»;

Έστω και με πολύχρονη καθυστέρηση, χθες για πρώτη φορά στην Καλαμάτα έγιναν εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς που γιορτάζεται στις 26 Νοεμβρίου.

Ελπίζουμε σε λίγα χρόνια η ημέρα να γίνει... εβδομάδα εκδηλώσεων, με κορύφωση τον στολισμό και τη φωταγώγηση μιας υπεραιωνόβιας ελιάς που θα μεταφυτευτεί στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Η εκδήλωση φωταγώγησης της ελιάς μπορεί να γίνεται το πρώτο Σάββατο μετά την 26η Νοεμβρίου και να σηματοδοτεί ταυτόχρονα την έναρξη των εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Με αυτό τον τρόπο η Καλαμάτα μπορεί να αποκτήσει μια μεγάλη χειμωνιάτικη εορταστική και εμπορική περίοδο, που θα έλκει επισκέπτες από όλη την Ευρώπη. Εννοείται ότι εκδηλώσεις για την ελιά και το ελαιόλαδο πρέπει να γίνονται σε όλη τη Μεσσηνία, και κυρίως στα Ανάκτορα του Νέστορα και στην Αρχαία Μεσσήνη, ώστε να συνδεθούν τα τοπικά προϊόντα με την προαιώνια ιστορία του τόπου και τους μύθους του.
Για να γίνουν όμως όλα τα παραπάνω, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα οι Μεσσήνιοι να κατανοήσουν τη μεγάλη διαφορά μεταξύ της ελιάς με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) «Καλαμάτα» και της ποικιλίας Καλαμών. Γιατί μόνο έτσι θα προβάλουν, θα προωθήσουν και τελικώς θα πουλήσουν τα τοπικά προϊόντα και όχι... ελιές Τουρκίας. Μόνο έτσι θα προστεθεί πραγματική αξία στην τοπική οικονομία, αντί να τονώνουμε τις αγορές της Τουρκίας, της Τυνησίας και της Αιγύπτου που επίσης παράγουν ελιές ποικιλίας Καλαμών – συνώνυμες πλέον, μάλιστα, της ΠΟΠ Καλαμάτας, με απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα την οποία διατηρεί και η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Σε κάθε περίπτωση, ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας θα έπρεπε να γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ της ΠΟΠ Καλαμάτα και της ποικιλίας Καλαμών, και να μην προτρέπει τα μέλη του να προωθήσουν "παρασκευές από ελιά" άγνωστης προέλευσης.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει επί λέξει:
«Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς η οποία εορτάζεται παγκοσμίως στις 26 Νοεμβρίου κάθε έτους, ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης & Αναψυχής Καλαμάτας (Σ.Κ.Ε.Α.Κ.) στη γενικότερη προσπάθεια ανάδειξης της Καλαμάτας σε γαστρονομικό προορισμό και την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων θα τιμήσει την Ελιά και το περίφημο λάδι Καλαμών με την υπέροχη γεύση και την πολύτιμη διατροφική του αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η γαστρονομική κουλτούρα της τοπικής κοινωνίας είναι προϋπόθεση για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Ο Σύλλογός μας συμμετέχει στην πρωτοβουλία του πολιτιστικού οργανισμού “Δρόμοι της Ελιάς”. Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου τα εστιατόρια, οι ταβέρνες αλλά και αρκετά μπαρ θα σερβίρουν παρασκευές από ελιά. Αρκετές ταβέρνες ως καλωσόρισμα θα έχουν καψαλισμένο ψωμί με φρέσκο λάδι εσοδείας 2021. Εστιατόρια θα δημιουργήσουν μενού ή πιάτα με βάση τον τοπικό μας θησαυρό.
Ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης & Αναψυχής Καλαμάτας και τα μέλη του θα συνδράμουν πάντα σε κινήσεις ανάδειξης των τοπικών μας υλικών καθώς και σε πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τον παραγωγικό πλούτο της περιοχής μας. Την Παρασκευή προτείνουμε να επισκεφτείτε τα καταστήματα εστίασης της πόλης μας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ελιάς και να αναδείξουμε στα social media το τοπικό εθνικό μας προϊόν».
Καταρχάς, η ποικιλία Καλαμών δεν είναι ακριβώς ο «τοπικός μας θησαυρός», αφού καλλιεργείται και σε τόσες άλλες περιοχές της Ελλάδας και χώρες του κόσμου. Τόσο «τοπικός» όσο και «θησαυρός» μπορεί να είναι μόνο οι ελιές και το λάδι ΠΟΠ Καλαμάτα. Όμως η ανακοίνωση του συλλόγου, προφανώς από άγνοια και όχι με σκοπιμότητα, υιοθετεί ουσιαστικά όλα τα επιχειρήματα των πολέμιων του ΠΟΠ Καλαμάτα, οι οποίοι θέλουν να πωλούν ελιές άγνωστης προέλευσης σε βαρέλια και λάδι χύμα σε βυτία.
Σε κάθε περίπτωση, η μεσσηνιακή επιχειρηματική κοινότητα δεν μπορεί να αυτοτραυματίζεται πυροβολώντας όσους μάχονται υπέρ της ΠΟΠ Καλαμάτα. Βεβαίως, μπορεί να αλλάξει δρόμο και να πει: «Εμείς δεν γουστάρουμε ούτε τα ΠΟΠ, ούτε τα πιστοποιημένα προϊόντα και τις πιστοποιημένες υπηρεσίες».
Οι Μεσσήνιοι όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα χύμα προϊόντα αφενός δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα ομώνυμα που παράγονται σε χώρες με φθηνό εργατικό κόστος – και αφετέρου δεν προσθέτουν αξία, δηλαδή χρήμα, στην τοπική οικονομία. Αντιθέτως, τα ΠΟΠ προϊόντα προσθέτουν εισόδημα στους παραγωγούς και στην τοπική οικονομία. Του λόγου το ασφαλές επιβεβαιώνουν οι τιμές παραγωγού των ιταλικών ΠΟΠ ελαιόλαδων, που κυμαίνονται από 5,30 ευρώ το κιλό (στη Σικελία) μέχρι 20 ευρώ το κιλό (στο Βένετο). Οι περισσότεροι Ιταλοί παραγωγοί ΠΟΠ ελαιόλαδου πωλούν το προϊόν τους μεταξύ 7 και 10 ευρώ, ενώ αυτές οι τιμές για τους Μεσσήνιους φαντάζουν... εξωγήινες.
Για να δούμε κι εμείς αυτές τις τιμές, θα πρέπει να παράγουμε, να προωθούμε και να πουλάμε τοπικά επώνυμα προϊόντα, κατά προτίμηση ΠΟΠ. Με... παρασκευές από ελιές Τουρκίας και ταγκισμένο λάδι, κάνεις αρπαχτές, αλλά δεν προσθέτεις αξία στην τοπική οικονομία. Με συνέπεια, αργά ή γρήγορα τα παιδιά σου να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς, για να βρουν δουλειά σε κάποια χώρα που παράγει και προσφέρει πιστοποιημένα προϊόντα και υπηρεσίες.

 

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021 19:55