Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2021 18:07

Δεύτερη ανάγνωση των δημοφιλών αξιοθέατων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Δεύτερη ανάγνωση των δημοφιλών αξιοθέατων

Μια δεύτερη ανάγνωση της λίστας των 20 πιο δημοφιλών αξιοθέατων της Μεσσηνίας, σύμφωνα με τις κριτικές των επισκεπτών του νομο, στην έγκριτη ιστοσελίδα tripadvisor.com, αφενός οδηγεί στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τις κυρίαρχες τάσεις και αφετέρου δίνει ερεθίσματα για τη διόρθωση τυχών λαθών στην προβολή και στη διαχείριση των προορισμών και των μνημείων.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την κατάταξη του Τripadvisor, οι 20 πιο δημοφιλείς προορισμοί της Μεσσηνίας είναι: 1) Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών "Βικτωρία Γ. Καρέλια”, 2) Αρχαία Μεσσήνη, 3) Παραλία Φονέα, 4) Παραλία Ρωμανού, 5) Κάστρο Πύλου, 6) Πολυλίμνιο. 7) Κάστρο Μεθώνης, 8) Επικούριος Απόλωνας, 9) Βοϊδοκοιλιά, 10) Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, 11) Αγιοι Αποστόλοι, 12) Κάστρο Κορώνης, 13) Παραλία Καλαμάτας, 14) Παραλία Ντιβάρι, 15) Παραλία Φοινικούντας, 16) Ανάκτορο του Νέστορα, 17) Πύργος Μούρτζινου, 18) Παραλία Περούλια, 19) Ναός της Υπαπαντής, 20) Σαπιέντζα.

Σύμφωνα με την ταξινόμηση ανά δήμο, στην κορυφή της κλίμακας βρίσκεται ο Δήμος Πύλου - Νέστορος με 10 αξιοθέατα (50%), ακολουθεί ο Δήμος Καλαμάτας με 5 αξιοθέατα (25%), οι Δήμοι Μεσσήνης και Μάνης με 2 αξιοθέατα ο καθένας (20%) και ο Δήμος Οιχαλίας με 1 αξιοθέατο (5%).

Η απουσία αξιοθέατων του Δήμου Τριφυλίας από τη σχετική λίστα δεν θα πρέπει να προβληματίσει μόνο τις τοπικές αρχές, αλλά τόσο την επιχειρηματική κοινότητα όσους και τους δημότες. Προφανέστατα, η ανάδειξη του προορισμού της Τριφυλίας δεν θα γίνει ούτε με ίδρυση συλλόγων ούτε με συλλογή υπογραφών. Θα γίνει μόνο αν οι κοινωνικοί εταίροι αναζητήσουν τα αίτια της τουριστικής υστέρησης ενώ στην επικράτεια του δήμου φιλοξενούνται τα δύο πρώτα ξενοδοχεία και το πρώτο γήπεδο γκολφ της Costa Navarino. Εννοείται πως ούτε οι Μεσσήνιοι δεν ξέρουν πως η Costa Navarino λειτουργεί στην Τριφυλία. Η αποτυχία τουριστικής προβολής του δήμου που φιλοξενεί την Costa Navarino χρεώνεται αποκλειστικά σε όλους τους δημάρχους από το 2010 μέχρι σήμερα. Κι όταν δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς την Costa Navarino, είναι μάλλον αδύνατον να αναδείξεις τα εκπληκτικά αξιοθέατα της Τριφυλίας (Περιστεριά, βυζαντινός ναός του Σωτήρος, Κάστρο και παλιά πόλη της Κυπαρισσίας, καταρράκτες Νέδας, παραλιακό μέτωπο και δάσος Ελαίας κ.λπ.).

Από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός αναλυτής για να αντιληφθείς ότι η υψηλή δημοφιλία των αξιοθέατων του Δήμου Πύλου - Νέστορος σχετίζεται με τη λειτουργία της Costa Navarino που έλκει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Οπως αποδεικνύεται άλλωστε και από τις επενδύσεις σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα, ο Δήμος Πύλου - Νέστορος είναι ο μεγάλος ωφελημένος από τη λειτουργία της Costa Navarino, και φυσικά θα αποκομίσει ακόμα περισσότερα οφέλη όταν λειτουργήσουν οι νέες μονάδες σε Γιάλοβα και Κυνηγού. Αν οι νέες μονάδες συνδυαστούν με δημόσιες επενδύσεις στα μνημεία (ανακατασκευή και ανάδειξη Παλαιόκαστρου, νέο μουσείο στη Χώρα, αξιοποίηση και των νησιών Σφακτηρία, Σαπιέντζα, Σχίζα κ.λπ.) τότε ο Δήμος Πύλου - Νέστορος δύσκολα θα χάσει τα πρωτεία στον τουριστικό κλάδο της Μεσσηνίας. Και στον 21ο αιώνα, όποιος κρατά τα ηνία του τουριστικού κλάδου κρατά ουσιαστικά και τα ηνία της οικονομίας.

Στη δεύτερη θέση της κατάταξης με βάση τη δημοφιλία των αξιοθέατων της Μεσσηνίας, βρίσκεται ο Δήμος Καλαμάτας, αλλά θα πρέπει στο εξής να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να διατηρήσει τη θέση του. Οι άρχοντες, η επιχειρηματική κοινότητα και οι δημότες της Καλαμάτας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η πόλη δεν μπορεί να γίνει προορισμός city break με... κλειστά μαγαζιά το Σαββατοκύριακο. Η Καλαμάτα θα επιβιώσει στη νέα τουριστική αγορά μόνο αν λειτουργήσει ταυτόχρονα ως ανοικτό εμπορικό κέντρο και γαστρονομικός προορισμός. Σε διαφορετική περίπτωση, σύντομα θα αρχίσει η δημογραφική της συρρίκνωση, καθώς οι δημότες της θα αναζητούν εργασία και επιχειρηματικές ευκαιρίες στους Δήμους Πύλου - Νέστορος, Δυτικής Μάνης και Μεσσήνης. Ετσι κι αλλιώς η γη στο Δήμο Καλαμάτας είναι πανάκριβη, και καθώς δεν υπάρχουν ειδικές πολεοδομικές ζώνες, δύσκολα θα γίνουν μεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις. Αν στο παζλ προστεθεί και η... εξαφάνιση του Ταΰγετου από τη λίστα με τα δημοφιλή αξιοθέατα, προβάλλει μια εικόνα στασιμότητας, που δεν έχει καμία σχέση με τη δυναμική που θα αναπτύξουν τα επόμενα χρόνια οι Δήμοι Δυτικής Μάνης και Μεσσήνης.

Ο Δήμος Δυτικής Μάνης θα κρατούσε ήδη τα ηνία του τουριστικού κλάδου αν ο Δήμος Πύλου - Νέστορος δεν είχε ωφεληθεί από την Costa Navarino. Ομως ο ποιοτικός τουρισμός στη Μάνη αναπτύσσεται με ραγδαίο ρυθμό, και την επόμενη δεκαετία η περιοχή θα είναι ανάμεσα στους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ελλάδας και ίσως της Ευρώπης. Το τοπίο και η αρχιτεκτονική συνθέτουν ένα ιδανικό σκηνικό για ψηφιακούς νομάδες και συνταξιούχους από τη Βόρεια Ευρώπη, που ήδη αγοράζουν κατοικίες και οικόπεδα. Αν ο δήμος λύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας, θα διεκδικήσει με αξιώσεις τα σκήπτρα του τουρισμού από το Δήμο Πύλου - Νέστορος την επόμενη δεκαετία.

Ο Δήμος Μεσσήνης μπορεί να μη διεκδικήσει τα ηνία του τουριστικού κλάδου της Μεσσηνίας, αλλά όταν ολοκληρωθεί στο Ριζόμυλο το Navarino Blue δυναμικότητας 3.000 κλινών, σίγουρα θα διεκδικήσει πολύ μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα. Ειλικρινά δεν ξέρω αν το κομμάτι θα πάει στη Μεσσήνη ή στο Πεταλίδι, αλλά είμαι βέβαιος πως αν το Νησί δεν αλλάξει ρότα θα βρεθεί αντιμέτωπο με πρωτοφανή δημογραφική συρρίκνωση.

Τέλος ο Δήμος Οιχαλίας, αν θέλει να μπει στον τουριστικό χάρτη, θα πρέπει να δώσει... γη και ύδωρ σε επενδυτές, ιδρύοντας ειδικές ζώνες για ανάπτυξη πολύ μεγάλων ξενοδοχείων. Διαφορετικά το αξιοθέατο του Επικούριου Απόλωνα θα παραμείνει δημοφιλές, αλλά δεν θα προσθέτει πλούτο στο Δήμο Οιχαλίας.

 

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2021 09:30