Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021 20:37

Μεσσηνιακή χωριάτικη με σφέλα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Μεσσηνιακή χωριάτικη με σφέλα

Αδιαμφισβήτητα στη Μεσσηνία όπως και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο ο πιο αδικημένος παραγωγικός ιστός της οικονομίας, ενώ έχει προοπτική ισάξια της μακροχρόνιας ιστορίας του, είναι ο κλάδος της ζωικής παραγωγής και των προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Μέσα σε ιδανικές συνθήκες η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία και η σηροτροφία θα μπορούσαν να προσθέσουν αξία στο τουριστικό προϊόν συνεισφέροντας στο ΑΕΠ της Μεσσηνίας πολλά εκατομμύρια ευρώ. Στο σημερινό άρθρο θα σχολιάσουμε όμως μόνο τα πραγματικά αδικημένα προϊόντα της μεσσηνιακής τυροκομίας και υποσχόμαστε σε επόμενο άρθρο να αναλύσουμε τις προοπτικές της κτηνοτροφίας σε μια ταξιδιωτική κοινωνία που αναζητά αυθεντικές γεύσεις και εμπειρίες.

  Σε αυτή την ταξιδιωτική κοινωνία και συγκεκριμένα στον προορισμό της Μεσσηνίας, η θέση της... σφέλας θα έπρεπε να είναι όχι μόνο στην κορυφή της χωριάτικης αλλά και στην κορυφή της πυραμίδας των τοπικών προϊόντων με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο μεσσηνιακό ΑΕΠ. Δυστυχώς όμως τα περισσότερα καταστήματα εστίασης της Μεσσηνίας δεν έχουν ούτε χωριάτικη με σφέλα, ούτε καν σφέλα στον κατάλογο με τα τυριά. Ετσι πολλοί επισκέπτες του νομού δεν θα μάθουν ποτέ ότι η σφέλα είναι τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (σε Μεσσηνία και Λακωνία) που παράγεται από γιδίσιο ή πρόβειο γάλα ή μείγμα αυτών.

Ουσιαστικά τα περισσότερα καταστήματα εστίασης στερούν από τους πελάτες τους τη δυνατότητα να συγκρίνουν την παγκοσμίως διάσημη φέτα με την τοπική σφέλα και να εξαγάγουν τα δικά τους συμπεράσματα για το καλύτερο τυρί στη χωριάτικη. Προσωπικά έχω καταλήξει και για αυτό πάντα παραγγέλνω χωριάτικη με σφέλα.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός