Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 20:54

Πρόγραμμα Erasmus για αυτοδιοικητικούς

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Ο επικοινωνιακός κουρνιαχτός για τον ανασχηματισμό των περιφερειακών και δημοτικών αρχών δεν μπορεί να κρύψει την αδυναμία αλλαγής του πολιτικού μοντέλου που υπηρετεί ανάγκες περασμένων δεκαετιών και εδράζεται πάνω σε μικροσυμφέροντα τα οποία υπονομεύουν εμμέσως ή ευθέως την αναπτυξιακή προοπτική της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου. 

Η εναλλαγή προσώπων χωρίς αλλαγή πολιτικής στη βραχυχρόνια περίοδο υπηρετεί εκλογικές ή παραταξιακές σκοπιμότητες, ενώ μακροχρόνια μετρά τις δυνάμεις της με το... ικανόμετρο, αφού σύμφωνα με την επικρατούσα αντίληψη οι ιδεολογικές διαφορές είναι μικρότερης σημασίας από τις διοικητικές ικανότητες των αιρετών.

Έτσι και αλλιώς, οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί υπηρετούν το δόγμα "Δεν γίνονται αυτά στην Ελλάδα" και για αυτό συνεχίζουν με πάθος τις αναπλάσεις που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί τους. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες πιο ωφέλιμο από τους ανασχηματισμούς θα ήταν ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής αυτοδιοικητικών εμπειριών, σαν το Erasmus της εκπαιδευτικής κοινότητας, που θα έδινε την ευκαιρία στους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους να μάθουν ότι όλα γίνονται όταν υπάρχει θέληση για συνεργασία και θεσμοί που θέτουν τροχοπέδη σε διαφθορά, νεποτισμό και αδιαφάνεια. Μόνο μέσα από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής αυτοδιοικητικών εμπειριών οι σύμβουλοι θα αντιλαμβάνονταν ότι το χωριό τους δεν είναι ομφαλός της γης και ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά για να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις στην κλίμακα της φτώχειας.  Έτσι και αλλιώς η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος θα αναπτυχθούν μόνο όταν σταματήσουν να κλείνουν οι δρόμοι για μια ανάπλαση 100 μέτρων, που ενώ μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα, η σύμβαση προβλέπει διάρκεια τριών μηνών και τελικώς μετά από έξι παρατάσεις ολοκληρώνεται σε δύο χρόνια.

Καλή θητεία άρχοντες.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 21:03