Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 10:43

Ανορθολογική κατανομή παραγωγικών συντελεστών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Ανορθολογική κατανομή παραγωγικών συντελεστών

Το οικονομικό πρόβλημα κάθε κοινωνίας προέρχεται από τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ του πλήθους των αναγκών που οι άνθρωποι επιδιώκουν να ικανοποιήσουν και του περιορισμένου όγκου των αγαθών που υπάρχουν για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών.

Με άλλα λόγια, τα αγαθά που διαθέτει μία οικονομία βρίσκονται σε έλλειψη σχετικά με τις ανάγκες των ανθρώπων. Η ουσία λοιπόν του οικονομικού προβλήματος βρίσκεται στη σχετική έλλειψη ή στενότητα των αγαθών. Κάθε οικονομικό αγαθό είναι αποτέλεσμα παραγωγικής διαδικασίας, στην οποία χρησιμοποιούνται οι συντελεστές της παραγωγής. Κατά συνέπεια, η σχετική έλλειψη αγαθών είναι στην πραγματικότητα έλλειψη παραγωγικών συντελεστών. Το πρόβλημα αυτό είναι μόνιμο και απασχολεί κάθε κοινωνία".

Τα παραπάνω τα γνωρίζουν οι μαθητές της Γ' Λυκείου που έχουν διδαχθεί το μάθημα "Αρχές Οικονομικής  Θεωρίας", αλλά το αγνοούν οι περισσότεροι Έλληνες αιρετοί που σκορπούν τα χρήματα των φορολογούμενων σύμφωνα με τη "θρησκεία του λεφτόδεντρου" και των "άσωτων πόρων". Στο σύγχρονο κόσμο λοιπόν και σε αντίθεση με την Ελλάδα, η κατανομή των παραγωγικών συντελεστών και της δαπάνης για την πληρωμή τους γίνεται μετά από ορθολογική ιεράρχηση των αναγκών και με γνώμονα πάντα τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, που επιτυγχάνεται με αύξηση του πλούτου που έχει μια κοινωνία στη διάθεσή της. 

Στην Ελλάδα οι περισσότεροι αιρετοί - πιστοί της θεωρίας του λεφτόδεντρου πιστεύουν ότι είναι ανούσια η ιεράρχηση των αναγκών και ότι αρκεί να "πέφτει χρήμα στην αγορά" για να υπάρχει ανάπτυξη. Ειδικά στη Μεσσηνία, αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι η υστέρηση του νομού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι δεν δαπανήθηκαν εγκαίρως 50 - 60 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση του Αερολιμένα Καλαμάτας, ενώ την ίδια περίοδο σπαταλήθηκαν πολλαπλάσια χρήματα για αναπλάσεις και παιδικές χαρές σε χωριά χωρίς παιδιά. Στην πραγματικότητα, η ιεράρχηση των αναγκών έγινε με ψηφοθηρικά κριτήρια που ενώ διατηρούν τους αιρετούς στην καρέκλα της εξουσίας, στερούν ταυτόχρονα από τη Μεσσηνία ταξιδιωτικά έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Κλείνοντας απλώς θα καταγράψουμε πως μόνο ένας τυφλός δεν βλέπει ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Καλαμάτας είναι η συνύπαρξη του παραθαλάσσιου μετώπου και του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου εντός των ορίων της δημοτικής ενότητας. Οι "κουτόφραγκοι" θα έβγαζαν δισεκατομμύρια συνδέοντας βουνό και θάλασσα με μονοπάτια και τελεφερίκ. Οι πιστοί του λεφτόδεντρου εκτιμούν ότι μπορούν να πετούν 16 εκ. εκατομμύρια σε αναπλάσεις χωρίς να επηρεάζεται η οικονομική ανάπτυξη και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της Καλαμάτας. Γιατί είπαμε ότι φεύγουν οι νέοι στην Ευρώπη;

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 10:47