Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 20:04

Ποτέ την Κυριακή στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(15 ψήφοι)

Η Καλαμάτα είναι ταξιδιωτικός προορισμός και χρειάζεται νέο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων προσαρμοσμένο στις ανάγκες των επισκεπτών ή εξακολουθεί να απευθύνεται μόνο στους Μεσσήνιους καταναλωτές και άρα είναι περιττή κάθε συζήτηση για αλλαγές στην αγορά;

Στην ερώτηση αυτή τυπικά πρέπει να απαντήσουν η δημοτική αρχή Καλαμάτας και η περιφερειακή αρχή Μεσσηνίας, αλλά ουσιαστικά απαντά καθημερινά με τη στάση της η επιχειρηματική κοινότητα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Και η απάντηση εδράζεται πάνω στους γνωστούς συντηρητικούς πυλώνες, που εμποδίζουν οποιαδήποτε αλλαγή ενδέχεται να ανατρέψει την κατεστημένη τάξη πραγμάτων και κυρίως την υπάρχουσα οικονομική κλίμακα της αγοράς. Ανεξάρτητα όμως από τις πραγματικές αιτίες της επικράτησης των συντηρητικών απόψεων και τα συναισθήματα που προκαλούν οι αλλαγές, η αγορά δεν μπορεί να περιμένει αιωνίως την Καλαμάτα να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες.

Του λόγου το ασφαλές επιβεβαιώνει η αλλαγή πλεύσης των κρουαζιερόπλοιων όταν οι επιβάτες τους βρήκαν κλειστά τις Κυριακές όλα τα καταστήματα της Καλαμάτας. Για άλλους προορισμούς ενδέχεται να ταξιδέψουν στο μέλλον και όσοι προτιμούν να συνδυάζουν την καλοκαιρινή βόλτα του σαββατόβραδου με αγορές, αλλά βρίσκουν κλειστά τα μαγαζιά στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας. Βεβαίως η Κορώνη και η Καρδαμύλη που έχουν ανοιχτά μαγαζιά είναι μικρές αγορές και δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την Καλαμάτα. Όταν λειτουργήσει όμως η Costa Navarino στον Ριζόμυλο με 4.000 κλίνες, η δημιουργία μιας νέας αγοράς κάθε άλλο παρά απίθανη είναι και αν... ανοίξει θα κλείσουν πολλά μαγαζιά που σήμερα ασπάζονται το δόγμα "Ποτέ την Κυριακή στην Καλαμάτα".

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός