Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2022 20:33

Υπερτουρισμός ή σουρεαλισμός

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(11 ψήφοι)
Υπερτουρισμός ή σουρεαλισμός

Στη χώρα όπου ξενοδόχοι πριν τη λειτουργία της Costa Navarino εξέφραζαν επιφυλάξεις για τα οφέλη των Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), θα ήταν μάλλον παράδοξο να περιμένουμε επικράτηση εκσυγχρονιστικών απόψεων που δεν συγκρούονται με την πραγματικότητα.

Αν και ήμασταν λοιπόν προετοιμασμένοι να ακούσουμε και να διαβάσουμε... τα πάντα από ανθρώπους του τουριστικού κλάδου που φοβούνται τη μεγέθυνση, τον ανταγωνισμό και τον εκσυγχρονισμό, γελάσαμε με την καρδιά μας όταν ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος κάλεσε τους δημάρχους της Πελοποννήσου να βάλουν τάξη στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, λόγους υπερτουρισμού στο... Παρίσι και τη Βαρκελώνη, που το 2019 είχαν 34,5 και 19 εκατομμύρια επισκέπτες αντίστοιχα. Την ίδια χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ολόκληρη η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε 0,8 εκατ. επισκέπτες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Περιφέρεια Πελοποννήσου το πρώτο εννεάμηνο του 2021 είχε ταξιδιωτικά έσοδα 194,8 εκατ. ευρώ, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης... 1,9 δισ. ευρώ. Από εκεί και πέρα όποιος είναι γνώστης αυτών των στοιχείων και μιλάει για υπερτουρισμό στην Πελοπόννησο, έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί μια θέση στο Libro d'Oro του Σουρεαλισμού, αλλά δεν μπορεί να είναι συνομιλητής της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Γενικά δεν είναι σοβαρός συνομιλητής όποιος αδυνατεί να αντιληφθεί ότι, χωρίς βραχυχρόνια μίσθωση και οικονομικές πτήσεις, δεν μπορεί σήμερα ένας αναδυόμενος προορισμός να γνωρίσει τουριστική ανάπτυξη. Κάθε άμεση ή έμμεση προσπάθεια να εξοβελιστούν αυτοί οι δύο πυλώνες θα στείλει απλώς τους επισκέπτες σε ανταγωνιστικές περιοχές ή χώρες, όπως η Τουρκία. Βεβαίως, δεν περιμένω από τους δημάρχους να επιδείξουν το πολιτικό ανάστημα που αρμόζει στην περίσταση, στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα σε όσους θέλουν να κρατήσουν την Πελοπόννησο τουριστικά υπανάπτυκτη. Θα ήμουν όμως ικανοποιημένος αν έστω και ένας Μεσσήνιος δήμαρχος απαντούσε ευγενικά και δήλωνε ξεκάθαρα πως –ειδικά μετά την επιτυχία της Costa Navarino που με πολλούς τρόπους ενίσχυσε και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα– δεν συμμερίζεται τις φοβικές απόψεις όσων ονειρεύονται να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα για να πωλούν οι ίδιοι ακριβότερα το γάλα

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός