Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου 2022 20:21

Δέκα χρόνια χωρίς πανηγύρι της Υπαπαντής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(16 ψήφοι)
Δέκα χρόνια χωρίς πανηγύρι της Υπαπαντής

Μία δεκαετία μετά την κατάργηση του πανηγυριού της Υπαπαντής, ο απολογισμός για την Καλαμάτα και το ταμείο των επιχειρήσεων είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αρνητικός, αφού έχει μειωθεί σημαντικά τόσο ο αριθμός των επισκεπτών όσο και ο χρόνος που ξοδεύουν οι προσκυνητές στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Ανοίγοντας παρένθεση, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ανεξάρτητα από τις προθέσεις όσων ζήτησαν ή αποφάσισαν την κατάργηση του πανηγυριού, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για την πόλη, επειδή οι δημοτικές αρχές και η επιχειρηματική κοινότητα δεν μπόρεσαν να αντικαταστήσουν τις παράγκες των μικροπωλητών με μια γιορτή αντάξια της Καλαμάτας. Υπενθυμίζουμε ότι στην κατάργηση του πανηγυριού πρωτοστάτησε επισήμως ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, επειδή προφανώς πίστευε ότι οι μικροπωλητές αποσπούν ένα μεγάλο μέρος από τις εισπράξεις των καταστημάτων. Μια δεκαετία μετά δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυξήθηκε ο τζίρος των καταστημάτων χάρη στην κατάργηση του πανηγυριού, ενώ η μακροχρόνια τάση μείωσης των επισκεπτών αναμφισβήτητα προκαλεί πλήγμα στην αγορά της Καλαμάτας. Έτσι και αλλιώς οι έμποροι που άνοιξαν τα μαγαζιά τους ανήμερα της Υπαπαντής δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να προσφέρουν εκπτώσεις που θα συγκινούσαν τους καταναλωτές.

Την κατάργηση του πανηγυριού ζητούσε επιμόνως και ένας σημαντικός αριθμός πνευματικών ανθρώπων υποστηρίζοντας ότι η προνεωτερική πανήγυρη δεν συνάδει ούτε με τη σύγχρονη πόλη ούτε με το θρησκευτικό πνεύμα της γιορτής. Στην πραγματικότητα όμως, από την αρχαιότητα στην Ελλάδα και από τον Μεσαίωνα σε όλη την Ευρώπη τα πανηγύρια είναι απόλυτα συνδεδεμένα με τις θρησκευτικές γιορτές και εξακολουθούν να λειτουργούν στις σύγχρονες πόλεις. Οι άνθρωποι πάντα αναζητούν αφορμές για να γιορτάσουν και δεν θα σταματήσουν να γιορτάζουν επειδή κάποιοι πιστεύουν ότι ο κόσμος θα γίνει καλύτερος αν σταματήσουν οι γιορτές και τα πανηγύρια.

Σε κάθε περίπτωση και προκειμένου να ανακοπεί η μείωση του αριθμού των προσκυνητών της Υπαπαντής, η δημοτική αρχή Καλαμάτας οφείλει να ανοίξει το διάλογο για τη μετεξέλιξη του πανηγυριού σε μια μεγάλη γιορτή με πρωταγωνιστές τα τοπικά προϊόντα και τις τοπικές επιχειρήσεις. Το κόψιμο του κεφαλιού δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση για τον πονοκέφαλο.

lathanasis@gmail.com

 Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου 2022 20:24