Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 11:59

Γιατί έφυγαν τα κρουαζιερόπλοια από την Καλαμάτα;

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(16 ψήφοι)
Γιατί έφυγαν τα κρουαζιερόπλοια από την Καλαμάτα;

Οι αφίξεις επιβατών κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Καλαμάτας μειώθηκαν κατά 76%, από 39.000 το 2015 σε 9.000 το 2019.

Τα στοιχεία αυτά της έκθεσης του ΙΝΣΕΤΕ, σε μια κανονική πόλη, αφενός θα απασχολούσαν έντονα την κοινή γνώμη και αφετέρου θα άλλαζαν την πολιτική ατζέντα ενός δήμου που φιλοδοξεί να γίνει τουριστικός προορισμός. Στην Καλαμάτα όμως τα στοιχεία περνούν απαρατήρητα, γιατί το μισό Δημοτικό Συμβούλιο διαδηλώνει ζητώντας να παραμείνει πλαζ το ανατολικό τμήμα του λιμανιού, που βαφτίστηκε προλιμένας προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες του αγώνα για τη νομή της εξουσίας. Ειλικρινά δεν ξέρω αν έχει κανένα νόημα να ανοίξει διάλογος με όσους δεν βλέπουν τη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας, μήκους 10 χιλιομέτρων, και διαδηλώνουν επειδή εκτιμούν πως θα αλλάξει ο χαρακτήρας της πόλης αν δεν κάνουν μπάνιο στο λιμάνι. Έτσι κι αλλιώς ο καθένας μπορεί να υποστηρίζει ό,τι θέλει, ακόμα και αν το υποστηρίζει με μοναδικό σκοπό την κατάκτηση της εξουσίας, αδιαφορώντας πλήρως για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Αν θέλουμε όμως να μιλήσουμε για οικονομική ανάπτυξη της Καλαμάτας και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, αφενός θα ξεκινήσουμε το διάλογο για την αξιοποίηση της Δυτικής Παραλίας – και αφετέρου θα συζητήσουμε σοβαρά τις αιτίες που προκάλεσαν μείωση των αφίξεων επιβατών κρουαζιερόπλοιων κατά 76%. Κάπου εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το 2015 κατέπλευσαν στο λιμάνι της Καλαμάτας 31 κρουαζιερόπλοια, ενώ το 2019 (έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό) κατέπλευσαν μόνο 11 κρουαζιερόπλοια. Γιατί έφυγαν τα κρουαζιερόπλοια από την Καλαμάτα; Επειδή το λιμάνι είναι αβαθές και δεν μπορεί να φιλοξενήσει τα σύγχρονα μεγάλα κρουαζιερόπλοια; Επειδή οι επιβάτες που ήρθαν Κυριακή στην Καλαμάτα βρήκαν κλειστά τα καταστήματα και άδεια την πόλη; Επειδή η πόλη δεν ήταν έτοιμη να γίνει προορισμός για κρουαζιερόπλοια; Εννοείται ότι δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω σε αυτά τα ερωτήματα. Αρμόδιοι να απαντήσουν είναι οι άρχοντες που διοικούν την Καλαμάτα και περνούν τον χρόνο τους συζητώντας για ανούσια μάστερ πλαν και ξαπλώστρες στο λιμάνι.

Μια δημοτική αρχή που ενδιαφέρεται πραγματικά για την ανάπτυξη της Καλαμάτας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των δημοτών της, θα ξεκινούσε αύριο κιόλας την εκβάθυνση του λιμανιού και θα διαμόρφωνε την αποβάθρα ώστε να μπορούν να προσεγγίζουν μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Θα πρόσθετα ότι πρέπει να κινηθούν και οι διαδικασίες για να συνδεθεί με τρένο ή τραμ το λιμάνι με το κέντρο της Καλαμάτας και τον Αερολιμένα "Καπετάν Βασίλης Κωνταντακόπουλος", αλλά ξέρω ότι τζάμπα πάει το μελάνι κι έτσι σταματώ εδώ.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 12:08