Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 02 Απριλίου 2022 12:13

Δημόσια έργα αλά ελληνικά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Δημόσια έργα αλά ελληνικά

Η επιτυχία και η υστεροφημία ενός πολιτικού κρίνεται κυρίως από μεγάλα έργα σαν αυτό του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος, ενώ σε δέκα χρόνια κανένας δεν θα θυμάται μετά από πόσες παρατάσεις άλλαξαν οι πλάκες στην πλατεία της Υπαπαντής ή πόσοι μήνες πέρασαν για να τοποθετηθούν κυβόλιθοι σε 250 μέτρα της οδού Ναυαρίνου.

Γι’ αυτό τόσο ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής όσο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνουν βαρύτητα στην ολοκλήρωση των μεγάλων έργων, αδιαφορώντας πλήρως για το πάρτι που έχει στηθεί με τα μικρομεσαία έργα. Ετσι κι αλλιώς, και τα μεγάλα έργα κατασκευάζονται αλά ελληνικά με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση και αφού τελικά ο φορολογούμενος πληρώσει πολλαπλάσια χρήματα από τον αρχικό προϋπολογισμό τους.

Για του λόγου το ασφαλές αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα εξαγγέλθηκε το 2006 από τον τότε υπουργό Υποδομών Γιώργο Σουφλιά. Η σύμβαση παραχώρησης που υπογράφηκε τελικά το φθινόπωρο του 2008 προέβλεπε ότι το τμήμα Ελευσίνα - Πύργος θα ήταν έτοιμο 42 μήνες μετά την έναρξη των εργασιών και το τμήμα Πύργος - Τσακώνα σε διάστημα 70 μηνών. Το Νοέμβριο του 2010 οι τράπεζες διέκοψαν τη χρηματοδότηση και τα έργα σταμάτησαν το 2011. Το 2013 επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά αφαιρέθηκε από τη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού το τμήμα Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε σχεδιάσει να δημοπρατήσει το τμήμα Πάτρα - Πύργος ως δημόσιο έργο εντός του 2015. Ομως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα το Μάρτιο του 2015 ακύρωσε το διαγωνισμό και τεμάχισε το έργο κατασκευής του Πάτρα - Πύργος σε 8 εργολαβίες. Το 2019 η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε να ακυρώσει τους οκτώ διαγωνισμούς. Τον Ιανουάριο του 2020 ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι η κατασκευή του τμήματος Πάτρα - Πύργος θα ενταχθεί (εκ νέου, μετά την αφαίρεση το 2013) στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού. Μεθαύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην επίσημη έναρξη των εργασιών κατασκευής του τμήματος Πάτρα - Πύργος που σύμφωνα με την αρχική σύμβαση παραχώρησης θα είχε ολοκληρωθεί το 2012... Αν όλα πάνε καλά, το Πάτρα - Πύργος θα παραδοθεί στην κυκλοφορία μετά από 40 μήνες, τον Ιούλιο του 2025, ενώ κανένας δεν γνωρίζει αν και πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του τμήματος Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα.

Σε μια κανονική χώρα, η κατασκευή του δρόμου Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα -Πύργος - Τσακώνα θα διδασκόταν στα πανεπιστήμια ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Στην Ελλάδα, αντί οι πολίτες να στείλουν στο σπίτι τους τους πολιτικούς που δεν ολοκλήρωσαν το δρόμο στην ώρα του, απορούν γιατί παίρνει παράταση η πλακόστρωση της Ναυαρίνου.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός