Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 14 Μαϊος 2022 13:15

Τρένο από Καλαμάτα για Ολυμπία και Μυκήνες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)
Τρένο από Καλαμάτα για Ολυμπία και Μυκήνες

Η απόσταση της Μεσσηνίας από την Αθήνα λειτουργεί ως δίκοπο μαχαίρι, καθώς ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας είναι αρκετά κοντά για να μαγνητίζει τα εξωστρεφή βλέμματα και ταυτόχρονα αρκετά μακριά για να ενταχθεί ο νομός στον οικονομικό ιστό της Αττικής, ισοδύναμα με την Κορινθία, τη Βοιωτία, την Εύβοια και την Αργολίδα.

Σε μία απολύτως ορθολογική κοινωνία, η αμφίσημη σχέση της Μεσσηνίας με την Αττική θα ήταν αντικείμενο μελέτης και δεν θα βασίζονταν όλες οι αναπτυξιακές προσδοκίες πάνω στην οδική σύνδεση των δύο νομών. Στη μεταπολιτευτική Ελλάδα όμως, το μικροαστικό όνειρο της αυτοκίνησης έκανε τους Μεσσήνιους της Αττικής να πιστέψουν ότι όλα τα δεινά της Νότιας Ελλάδας οφείλονται στην οδική της απομόνωση από την Αθήνα. Μέσα σε αυτό το κλίμα η ανάγκη κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Αθήνα - Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα αφενός απέκτησε μυθικές διαστάσεις και αφετέρου υπονόμευσε, έμμεσα και ουσιαστικά, κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου και του Αεροδρομίου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Τελικώς η λειτουργία του αυτοκινητόδρομου Α7 έδειξε και τα όρια των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του, τα οποία έτσι κι αλλιώς γνώριζαν όσοι δεν πίστευαν τα παραμύθια εκείνων που φαντασιώνονταν είτε ότι η Αττική θα τρέφεται αποκλειστικά με μεσσηνιακά προϊόντα είτε ότι κάθε χρόνο οι Αθηναίοι θα πηγαίνουν διακοπές μόνο στη Μεσσηνία. Ουσιαστικά η λειτουργία του αυτοκινητόδρομου Α7 απέδειξε ότι η ασφαλής οδική σύνδεση με την Αθήνα δεν αρκεί για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας και ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στη σύνδεση του Αερολιμένα "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" και του λιμανιού της Καλαμάτας με τους ταξιδιωτικούς προορισμούς της Πελοποννήσου και τους διεθνώς καταξιωμένους αρχαιολογικούς χώρους της Ολυμπίας, των Μυκηνών και του Μυστρά. Από εκεί και πέρα, όποιος έχει ταξιδέψει έστω και μια φορά στην Ευρώπη μπορεί να αντιληφθεί τη βαρύτητα που δίνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι στο τρένο και πώς ένας ταξιδιωτικός προορισμός ανεβαίνει στην κλίμακα των προτιμήσεων όταν διαθέτει σιδηροδρομικό δίκτυο.

Συμπέρασμα: Στον 21ο αιώνα δεν προέχει η σιδηροδρομική σύνδεση της Μεσσηνίας με την Αττική, αλλά η σύνδεση με τρένο του Αερολιμένα "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" και του λιμανιού της Καλαμάτας με την Ολυμπία και τις Μυκήνες. Η σύνδεση της Καλαμάτας με Ολυμπία και Μυκήνες μπορεί να γίνει στην υπάρχουσα γραμμή με υδρογόνο ή ηλεκτροκίνηση, στα πρότυπα του μετρικού δικτύου της Ελβετίας. Με τα ίδια πρότυπα μπορεί να λειτουργήσει και ο μεσσηνιακός προαστιακός σιδηρόδρομος, έχοντας πυκνά δρομολόγια από τη Μεσσήνη μέχρι την Κυπαρισσία, μέχρι να βρεθούν χρήματα για την κανονικοποίηση της μετρικής γραμμής. Σε κάθε περίπτωση η Μεσσηνία δεν πρέπει να χάσει το τρένο επειδή είναι ασύμφορο το σιδηροδρομικό ταξίδι για την Αθήνα. Ετσι κι αλλιώς η σύνδεση με την Αττική δεν είναι πανάκεια.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός