Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 16 Μαϊος 2022 11:08

Εξαντλούνται τα όρια των μικρών επιχειρήσεων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

«Ακούω γκρίνια από τους εργοδότες ότι δεν βρίσκουν υπαλλήλους. Η απάντησή μου είναι πληρώστε περισσότερο». Η παρότρυνση αυτή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα ακουγόταν πιο πειστική αν τα προηγούμενα χρόνια το κράτος παρείχε φορολογικά κίνητρα για ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων, με στόχο τη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας.

Δυστυχώς όμως όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 70 χρόνων για ψηφοθηρικούς λόγους έκαναν ασύμφορη τη μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων επιδεικνύοντας προκλητική ανεκτικότητα στη φοροαποφυγή και στη φοροδιαφυγή των πολύ μικρών και των μικρών επιχειρήσεων. Αν στο κάδρο προστεθεί και η αριστεροδέξια ιδεοληψία κατά του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυεθνικών και του κέρδους, αρχίζει να σχηματίζεται μπροστά μας το οικοσύστημα των κρατικοδίαιτων μικρών επιχειρήσεων με τις χιλιάδες κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Από εκεί και πέρα είναι τουλάχιστον εκκωφαντική η σιωπή της ελληνικής κοινωνίας τόσο για άθλιες εργασιακές σχέσεις όσο και για τη "μαύρη" εργασία χιλιάδων μεταναστών.

Δεν ξέρω αν η ομερτά βασίζεται στο ελληνικό όνειρο χιλιάδων εργαζομένων να ανοίξουν τη δική τους μικρή επιχείρηση. Είμαι απολύτως βέβαιος όμως ότι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας δύσκολα θα δούμε τις δύο επόμενες δεκαετίες στην Ελλάδα, αν δεν συνειδητοποιήσουν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι τον υπαρκτό κίνδυνο μιας μαζικής μετανάστευσης Ελλήνων στην Ευρώπη. Ετσι και αλλιώς οι επιχειρήσεις που πληρώνουν τους εργαζόμενους με 3-4 ευρώ την ώρα, στον σύγχρονο κόσμο δεν έχουν να ανταγωνιστούν μόνο τον διπλανό μαγαζάτορα που δίνει την ίδια αμοιβή. Έχουν να ανταγωνιστούν και το σούπερ μάρκετ στη μακρινή Ολλανδία που πληρώνει τον ανειδίκευτο εργάτη 15 ευρώ την ώρα και επαυξημένες υπερωρίες μετά το οκτάωρο για να θέλξει τους εργαζόμενους του φτωχού ευρωπαϊκού Νότου στον πλούσιο Βορρά. Και όποιος νομίζει ότι το έλλειμμα εργατικών χεριών είναι πρόσκαιρο και δεν τον αφορά, απλώς διαπράττει το ίδιο σφάλμα με όσους έλεγαν το 2008 ότι η χρηματοπιστωτική κρίση δεν θα αγγίξει την Ελλάδα. Οταν μειώθηκε 25% το ΑΕΠ κάποιοι πίστεψαν ότι θα διαλυθούν οι ψευδαισθήσεις. Τελικώς αποδεικνύεται ότι πρώτα θα καταρρεύσει ολοκληρωτικά η ελληνική οικονομία και μετά θα διαλυθούν οι ψευδαισθήσεις

lathanasis@gmail.gr

Θανάσης Λαγός