Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 19 Μαϊος 2022 12:01

Γραφειοκράτες στο απυρόβλητο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Γραφειοκράτες στο απυρόβλητο

Αδιαμφισβήτητα η αποτελεσματικότητα του Δήμου Καλαμάτας στον τομέα της υλοποίησης των έργων είναι τουλάχιστον χαμηλή.

Το παράδοξο όμως είναι ότι όσοι κατηγορούν τώρα τον νυν δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο για αναποτελεσματικότητα είναι οι ίδιοι που κατηγορούσαν πριν τον τέως δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα για αυταρχισμό, επειδή είχε τοποθετήσει προϊσταμένη στα ΚΕΠ τη νυν γενική διευθύντρια του Δήμου Καλαμάτας κρίνοντας πως είναι αναποτελεσματική για τις επιτελικές θέσεις. Τελικώς αποδεικνύεται ότι οι διοικητικές επιλογές του κ. Νίκα ήταν αποτελεσματικές και γι’ αυτό τα περισσότερα έργα του δήμου τελείωσαν στην ώρα τους.

Και αν ισχυριστεί κάποιος ότι οι επιλογές του ήταν κομματικές, απλώς θα υπενθυμίσουμε ότι ο τέως δήμαρχος βασίστηκε σε όλες τις θητείες του στον νυν επικεφαλής της αντιπολιτευτικής παράταξης "Πρότυπος Δήμος", Βασίλη Τζαμουράνη, που κάθε άλλο παρά νεοδημοκράτης είναι. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι άλλη ήταν και η επιλογή του κ. Βασιλόπουλου για τη θέση της γενικής διευθύντριας, επειδή προφανώς ο δήμαρχος Καλαμάτας φοβήθηκε το κομματικό παρελθόν της νυν διευθύντριας, που όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποσπαστεί ως ειδική σύμβουλος στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη. Τελικώς όμως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (σωστά) έκρινε ότι σύμφωνα με τον νόμο γενική διευθύντρια έπρεπε να οριστεί η σημερινή κι έτσι ξεκίνησε η αναποτελεσματική συμβίωσή της με τον κ. Βασιλόπουλο.

Από εκεί και πέρα, είναι τουλάχιστον αφελής η επίρριψη όλων των ευθυνών για την καθυστέρηση των έργων στους αιρετούς, προκειμένου να μένουν πάντα στο απυρόβλητο οι γραφειοκράτες. Αν ο νόμος έδινε το δικαίωμα στους αιρετούς να επιλέξουν τον γραφειοκρατικό μηχανισμό που θέλουν, η ευθύνη θα ήταν αποκλειστικά δική τους. Επειδή όμως δεν επιλέγουν τους γραφειοκράτες με τους οποίους θα συνδιοικήσουν, οι αιρετοί ευθύνονται στο μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά δεν ευθύνονται στον απόλυτο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση, πανελλαδικά η διεύρυνση της γραφειοκρατίας για τα δημόσια έργα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη γενική τάση των γραφειοκρατικών οργανισμών (όπως και κάθε οργανισμού) να μεγεθύνονται και να πολλαπλασιάζουν τα οφέλη τους. Δυστυχώς, για ψηφοθηρικούς λόγους, οι πολιτικοί πυροβολούν τα πόδια τους αυξάνοντας τη γραφειοκρατία και τους γραφειοκράτες.  Αν στο κάδρο προστεθεί ο κομματισμός αλλά και η τάση των γραφειοκρατών να γίνουν... πολιτικοί, έχουμε μπροστά μας την εικόνα της δυστοπίας, που κρύβεται επιτυχώς πίσω από την αφελή επίρριψη όλων των ευθυνών στους αιρετούς με ταυτόχρονη αθώωση του γραφειοκρατικού μηχανισμού.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Μαϊος 2022 22:38