Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 12:08

Μαξιμαλιστικοί στόχοι και κίνδυνος απομόνωσης της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Μαξιμαλιστικοί στόχοι και κίνδυνος απομόνωσης της Μεσσηνίας

Τον Απρίλιο του 2021 με ρεπορτάζ στην "Ε" επεσήμανα τα εξής: «Μεγάλα έργα υποδομής, συνολικού προϋπολογισμού 782 εκ. ευρώ, έχουν εξαγγελθεί για τη Μεσσηνία -όμως ο νομός, παρά τις διαβεβαιώσεις, πρέπει να κρατά μικρό καλάθι, αφού είναι αδύνατον να βρεθούν πόροι για όλα αυτά εντός της επόμενης πενταετίας.

Αντί όμως να γίνει ιεράρχηση των αναγκών, συνεχώς προστίθενται και νέα έργα χωρίς πηγή χρηματοδότησης. Υπενθυμίζουμε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει δηλώσει πως δυσκολεύεται να κατασκευάσει, εξαιτίας του υψηλού κόστους, τόσο την παράκαμψη της Γιάλοβας (προϋπολογισμού 45 εκ. ευρώ) όσο και το μεσαίο τμήμα τού Τζάνε - Καλαμάκι (προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ). Αυτά τα δύο έργα, αν και αναγκαία για την τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας, κινδυνεύουν να μείνουν στα χαρτιά, αφού το υπουργείο Υποδομών έχει αναλάβει ήδη πολλές υποχρεώσεις στη Μεσσηνία. Συγκεκριμένα το υπουργείο Υποδομών "τρέχει" στη Μεσσηνία το διαγωνισμό τού Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη (προϋπολογισμού 180 εκ. ευρώ), έχει στα σκαριά το διαγωνισμό για την αναβάθμιση του Αεροδρομίου (προϋπολογισμού 80 εκ. ευρώ) και φιλοδοξεί να ολοκληρώσει την επόμενη διετία τα αντιπλημμυρικά έργα της Καλαμάτας και της Μεσσήνης (προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ). Μαζί με το έργο Καλό Νερό - Τσακώνα (προϋπολογισμού 190 εκ. ευρώ), το υπουργείο Υποδομών έχει αναλάβει στη Μεσσηνία υποχρεώσεις μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Την ίδια ώρα η Περιφέρεια Πελοποννήσου "τρέχει" τα οδικά έργα Μεσσήνη - Λάμπαινα (7,4 εκατ. ευρώ), Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη (19,7 εκατ. ευρώ), Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι (20 εκ. ευρώ) και παράκαμψη Κάμπου και Σταυροπηγίου (10 εκατ. ευρώ). Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει το Μηναγιώτικο φράγμα (65 εκ. ευρώ) και τα δίκτυα του Φιλιατρινού, αλλά μάλλον δεν θα δυσκολευτεί να αντλήσει πόρους για αυτά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης».

Από τότε μέχρι σήμερα αυξήθηκε ο προϋπολογισμός τού Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη από 180 σε 252 εκ. ευρώ (σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Χορού) και του Μηναγιώτικου φράγματος (μαζί με τα αρδευτικά δίκτυα) πό 65 εκ. σε 142 εκατ. ευρώ. Αν στα παραπάνω έργα προστεθούν η παράκαμψη της Πύλου, η νέα παραθαλάσσια γέφυρα στον Πάμισο, το δίκτυο φυσικού αερίου στην Καλαμάτα και η σύνδεση της Αρχαίας Μεσσήνης με τον αυτοκινητόδρομο Α7, τελικώς η Μεσσηνία διεκδικεί έργα συνολικού προϋπολογισμού μεγαλύτερου του 1 δισ. ευρώ, ενώ συνεισφέρει στο ΑΕΠ της Ελλάδας μόλις 1,07% παράγοντας προϊόντα και υπηρεσίες αξίας 1,9 δισ. Σχολιάζοντας τους μαξιμαλιστικούς αυτούς στόχους θα μπορούσαμε απλώς να βάλουμε τίτλο "Οπου ακούς πολλά κεράσια, κράταγε μικρό καλάθι". Ελλοχεύει όμως μεγαλύτερος κίνδυνος από την αδυναμία υλοποίησης του μαξιμαλιστικού πλάνου. Αν οι υπόλοιποι νομοί αισθανθούν ριγμένοι και μας θεωρήσουν μοναχοφάηδες, ελλοχεύει ο κίνδυνος απομόνωσης της Μεσσηνίας και των επιχειρήσεών της σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ούτε όλα τα έργα θα γίνουν, δηλαδή, ενώ θα μας μείνει η ρετσινιά -με οικονομικές συνέπειες. Εξαιρετικό σχέδιο...

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 19:16