Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 09 Αυγούστου 2022 22:18

Ανίκανοι πολιτικοί ή προβληματικό πλαίσιο;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Ανίκανοι πολιτικοί ή προβληματικό πλαίσιο;

Αν και έχει εξαγγελθεί πολλές φορές η έναρξη των εργασιών βελτίωσης του δρόμου Μεσσήνη - Εύα - Λάμπαινα, προϋπολογισμού 8,7 εκ. ευρώ, τελικώς η νέα καθυστέρηση αποδεικνύει πως δεν ευθύνονται οι αυτοδιοικητικοί για τις πολύχρονες καθυστερήσεις, αλλά το απαράδεκτο σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων που καμία κυβέρνηση δεν τολμά να "αγγίξει", επειδή φοβάται τη σύγκρουση με τα μεγάλα και μικρά εργολαβικά συμφέροντα.

Οι αυτοδιοικητικοί ευθύνονται γιατί υπόσχονται γρήγορη ολοκλήρωση των έργων, ενώ γνωρίζουν ότι είναι ανέφικτη η εκπλήρωση της υπόσχεσης. Ευθύνονται επίσης επειδή κατηγορούν τους αντιπάλους τους για ανικανότητα, ενώ γνωρίζουν ότι ακόμα και ο... Θεός δεν μπορεί να δημοπρατήσει και να ολοκληρώσει εγκαίρως τα δημόσια έργα εξαιτίας του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Δυστυχώς, σχεδόν όλοι εμπιστεύονται το αόρατο “ικανόμετρο” και γι’ αυτό κανένας δεν ζητεί αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια έργα. Έτσι μένει στο απυρόβλητο το σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων ενώ μαίνεται ο πόλεμος για τη νομή της εξουσίας.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή οι υποδομές ενδιέφεραν τους αυτοδιοικητικούς περισσότερο από την καρέκλα, θα απαιτούσαν δυναμικά από την κυβέρνηση (με κλείσιμο των δήμων και των Περιφερειών) να αλλάξει άμεσα το σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων, που ενώ είναι χρονοβόρο δεν διασφαλίζει ούτε τον υγιή ανταγωνισμό ούτε τη διαφάνεια.

Προσωπικά, θα συζητούσα ακόμα και το να δίνεται το δικαίωμα στον εκάστοτε δήμαρχο ή περιφερειάρχη να αναθέτει απευθείας το 20% του προϋπολογισμού της θητείας του και να κρίνονται οι αναθέσεις, παρά να απαιτούνται δυο τρεις θητείες για να ξεμπλέξει το Πλάτσα - Παναγιά Γιάτρισσα, ενώ όλοι γνωρίζουν πως χρειάστηκαν τρία ΚΠΣ για να ολοκληρωθεί το Πλάτσα - Μηλέα...

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός