Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022 10:57

«Τετράποδες ταξιαρχίες» περιορίζουν τις πυρκαγιές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
«Τετράποδες ταξιαρχίες» περιορίζουν τις πυρκαγιές

Την περασμένη εβδομάδα, στο άρθρο με τίτλο «Παραδοσιακοί ελαιώνες για να σωθεί η ύπαιθρος», γράψαμε μεταξύ άλλων:

«Στη σειρά ντοκιμαντέρ “Rural Europe - Στις επαρχίες της Ευρώπης” της πλατφόρμας Εrtflix, Ισπανός κτηνοτρόφος εκφράζει την ικανοποίησή του για την επιδότηση που λαμβάνει, επειδή προστατεύει το δάσος βόσκοντας τα γιδοπρόβατά του. Στην Ελλάδα όμως οι αρμόδιοι δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι η παραδοσιακή υπαίθρια κτηνοτροφία, περιορίζοντας με τη βόσκηση την καύσιμη ύλη, συντελούσε τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Πριν... στεγνώσει το μελάνι, διαβάζουμε στον “Guardian” ότι στη Βαρκελώνη «έχει αναβιώσει μια πανάρχαια στρατηγική για την αντιμετώπιση των καταστροφικών επιπτώσεων της ξηρασίας και του καύσωνα. Αντικαθιστώντας τις σειρήνες με κουδούνια και εξοπλισμένοι με αδηφάγες ορέξεις, οι τετράποδοι "νεοσύλλεκτοι πυροσβέστες" της Βαρκελώνης ξεκίνησαν δουλειά, προσπερνώντας πεζοπόρους και ποδηλάτες στο μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της πόλης νωρίτερα φέτος. Η "τετράποδη ταξιαρχία" - αποτελούμενη από 290 πρόβατα και κατσίκες- είχε μόνο ένα καθήκον: Να μασουλήσει όσο το δυνατόν περισσότερη βλάστηση.

(...) Η ιδέα είναι απλή: Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από πυρκαγιές “παραδίδονται” στα ζώα που βόσκουν, τα οποία μασάνε και ποδοπατούν την ξηρή βλάστηση, που διαφορετικά θα μπορούσε να συσσωρευτεί ως καύσιμη ύλη για πυρκαγιές. Είτε τα ζώα είναι ημιάγρια είτε επιβλέπονται από κάποιον βοσκό, ο οποίος συνήθως αποζημιώνεται για τις προσπάθειές του, η καλή δουλειά που γίνεται συνήθως αφήνει πίσω της ένα τοπίο διάσπαρτο από ανοιχτούς χώρους οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιπυρικές ζώνες.

(…) "∆εν εφευρίσκουμε τίποτα καινούργιο εδώ" δήλωσε ο Guillem Canaleta του Ιδρύματος Pau Costa, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εφαρμόζει τη στρατηγική αυτή από το 2016 στην περιοχή της Girona, κοντά στη Βαρκελώνη. "Αυτό που κάνουμε είναι να ανακτήσουμε κάτι που ήδη υπήρχε και εξαφανιζόταν"». Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ του “Guardian”, παρόμοιες προσπάθειες γίνονται «στην Καλιφόρνια, όπου πέρυσι καταστράφηκαν από πυρκαγιές 850.000 εκτάρια, και δώδεκα εταιρείες χρησιμοποιούν κατσίκες για "στοχευμένη" βοσκή».

Ακόμη, «στη βόρεια Πορτογαλία 45 απειλούμενα άλογα Garrano και οι... ορέξεις τους βοήθησαν να σωθεί το καταφύγιο Faia Brava από τις καταστροφικές επιπτώσεις της πυρκαγιάς του 2017. Στην καναδική περιφέρεια της Βρετανικής Κολομβίας, τα βόδια έχουν χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό περιοχών που κινδυνεύουν από πυρκαγιές. Περιοχές της Ισπανίας υιοθέτησαν τη στρατηγική αυτή πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, όταν η νότια περιοχή της Ανδαλουσίας άρχισε να πληρώνει βοσκούς για να διασχίζουν τις πεδιάδες και τις κοιλάδες της με τα ζώα τους. Το περιφερειακό πρόγραμμα έχει έκτοτε επεκταθεί και πλέον διαθέτει περισσότερα από 100.000 ζώα, εξοικονομώντας στους αξιωματούχους περίπου το 75% του κόστους του καθαρισμού της γης με άλλες μεθόδους».

Στην Ελλάδα θα μπορούσαν να σωθούν από την πύρινη απειλή πολλοί οικισμοί και πολλά δάση, αν η ελεγχόμενη βόσκηση είχε περιορίσει την καύσιμη ύλη. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να πληρώνουμε απλώς μπουλντόζες, για να ανοίξουν λιγοστές και αναποτελεσματικές αντιπυρικές ζώνες, ή θα επιδοτήσουμε τη βόσκηση που περιορίζει την καύσιμη ύλη των χόρτων και των θάμνων;

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός