Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022 11:47

Η Κρήτη δείχνει τον δρόμο στον Μοριά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Η Κρήτη δείχνει τον δρόμο στον Μοριά

Το φετινό πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο τζίρος των κλάδων εστίασης και καταλυμάτων στην Πελοπόννησο διαμορφώθηκε στα 185,7 εκ. ευρώ και της Κρήτης στα 675,6 εκατ. ευρώ.

Την ίδια χρονική περίοδο ο τζίρος της εστίασης και των καταλυμάτων στη Μεσσηνία (ο μεγαλύτερος στην Πελοπόννησο) διαμορφώθηκε στα 53,7 εκατ. ευρώ, ενώ στο Ηράκλειο (ο μεγαλύτερος στην Κρήτη) στα 273,04 εκατ. ευρώ.

Σε μια κανονική Περιφέρεια, η δημοσίευση των παραπάνω στοιχείων θα οδηγούσε σε "συνταξιοδότηση" τους αιρετούς της Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας, που δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της περιοχής. Στο βασίλειο των πελατειακών σχέσεων όμως, οι προύχοντες εκφράζουν με κάθε ευκαιρία την ικανοποίησή τους για την πορεία της πελοποννησιακής και της μεσσηνιακής οικονομίας, και ταυτόχρονα ετοιμάζονται για την επόμενη προεκλογική μάχη. Στο ίδιο... βασίλειο των πελατειακών σχέσεων, οι ψηφοφόροι αντί να "μαυρίσουν" τους πολιτικούς που ευθύνονται για τη φτώχεια της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, ετοιμάζονται να τους δώσουν για άλλη μια φορά "λευκή επιταγή", προκειμένου να κάνουν στην επόμενη θητεία τους όσα δεν έκαναν τα προηγούμενα τριάντα χρόνια που διοικούν τους δήμους, το νομό και την Περιφέρεια.

Ειλικρινά δεν έχει κανένα νόημα να γράψουμε για ακόμα μια φορά τα ονόματα των κύριων υπεύθυνων για τη φτώχεια στη Μεσσηνία και στην Πελοπόννησο. Ούτε έχει νόημα να καταγράψουμε για ακόμα μια φορά τις λάθος αποφάσεις της πελοποννησιακής επιχειρηματικής κοινότητας, που έχασε το τρένο της ανάπτυξης επειδή είχε (και έχει σε μεγάλο βαθμό) στραμμένο το βλέμμα στο ταμείο των κρατικών επιδοτήσεων. Έτσι κι αλλιώς το τανγκό της διαπλεκόμενης φτώχειας το χορεύουν πάντα αγκαλιασμένοι πολιτικοί και επιχειρηματίες. Απλώς θα επισημάνουμε ότι για να ανέβει οικονομικό επίπεδο η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν αρκούν η επένδυση της Costa Navarino και οι αγωνιώδεις προσπάθειες δεκάδων πολύ καλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων της εστίασης και των καταλυμάτων (μεταξύ αυτών και των δωματίων Airbnb). Χρειάζεται να γίνει μία έκρηξη επενδύσεων σε καταλύματα, με στόχο να καλυφθεί σε μια πενταετία ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος κλινών.

Για να επιταχυνθεί η επενδυτική έκρηξη θα πρέπει να δοθούν γενναία οικονομικά κίνητρα για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, ειδικά σε μειονεκτικές περιοχές με μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα. Παράλληλα η Περιφέρεια Πελοποννήσου χρειάζεται ένα διεθνές αεροδρόμιο, που θα μπορεί να υποδεχτεί αεροπλάνα ευρείας ατράκτου από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βραζιλία, την Κίνα και την Ινδία. Μόνο έτσι η Πελοπόννησος θα ανταγωνιστεί το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης στο Καστέλι, που από το 2025 θα μπορεί να διαχειριστεί ετησίως έως και 18 εκατομμύρια επισκέπτες. Διαφορετικά η Κρήτη θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και η Πελοπόννησος να φτωχαίνει.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός