Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 15:39

Θυσία της ανάπτυξης στον βωμό της κάλπης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Αν στη δημόσια σφαίρα κυριαρχούσε η πολιτική και όχι οι πολιτικοί, θα είχε εξηγηθεί επαρκώς γιατί η οδός Παπαφλέσσα (ανατολική προέκταση της Βασιλέως Γεωργίου) ιανοίχτηκε με απαλλοτριώσεις, το ανατολικό τμήμα της οδού Κρήτης θα διανοιχτεί με εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης, ενώ για την παραλιακή χάραξη του δρόμου Καλαμάτα - Μεσσήνη (που προβλέπεται από το ΓΠΣ) κανένας δεν συζητά το ενδεχόμενο κατασκευής με εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης.

Αν πιστεύαμε τις θεωρίες συνωμοσίας που αρέσουν σε αργόσχολους θαμώνες καφενείων, θα υποστηρίζαμε κι εμείς με βεβαιότητα και χωρίς αποδείξεις ότι όχι μόνο οι δημοτικές αρχές Καλαμάτας, αλλά όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι αποφασίζουν για τη διάνοιξη των δρόμων με γνώμονα την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Στην πραγματικότητα βέβαια, και επειδή στην Καλαμάτα δεν υπάρχουν (ακόμα) μεγάλα συμφέροντα, οι δημοτικές αρχές αποφεύγουν να συγκρουστούν με τα μικροσυμφέροντα των ψηφοφόρων, θυσιάζοντας το κοινό καλό στο βωμό της ψηφοθηρίας. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή οι αιρετοί έβαζαν το συμφέρον της πόλης πάνω από την επανεκλογή τους, η διάνοιξη του ανατολικού τμήματος της οδού Κρήτης θα είχε ολοκληρωθεί πριν από 10 χρόνια και ήδη θα δούλευαν μπουλντόζες για την παραλιακή χάραξη του δρόμου Καλαμάτα - Μεσσήνη.

Ανοίγοντας παρένθεση, αξίζει να επισημάνουμε ότι η διάνοιξη του νέου δρόμου Καλαμάτα - Μεσσήνη θα άναβε το «πράσινο φως» για δεκάδες ξενοδοχειακές επενδύσεις στη Δυτική Παραλία, που δεν γίνονται εξαιτίας της αδυναμίας εφαρμογής του ΓΠΣ, το οποίο είναι νόμος του κράτους. Η τροχοπέδη στις ξενοδοχειακές επενδύσεις τροφοδοτεί τις φήμες (δικαίως ή αδίκως δεν έχει τελικά σημασία) για εξυπηρέτηση ξενοδοχειακών συμφερόντων που δεν θέλουν νέες μονάδες στην Καλαμάτα, προκειμένου να διατηρήσουν την ολιγοπωλιακή τους κυριαρχία.

Ανεξάρτητα όμως από τις φήμες και τις επικοινωνιακές ικανότητες των τοπικών αρχόντων, εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι ο τελευταίος αιρετός που δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος και διάνοιξε έναν σπουδαίο για την Καλαμάτα δρόμο, την οδό Παπαφλέσσα, ήταν ο δήμαρχος Γιώργος Κουτσούλης. Οι υπόλοιποι, έχοντας ως αυτοσκοπό την επανεκλογή τους (ή απλώς την υπηρεσιακή τους βολή), κρατούν δέσμια την ανάπτυξη της Καλαμάτας. Και στις εκλογές, απούσας της πολιτικής από την προεκλογική συζήτηση, οι ψηφοφόροι επιλέγουν πολιτικούς με παραπολιτικά κριτήρια, τα οποία επιβάλλουν η ψυχαγωγική ενημέρωση και τα άτυπα διαπλεκόμενα δίκτυα.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 19:13