Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022 18:23

Φόροι και ρυθμίσεις για την… κατσίκα του γείτονα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 «Αν κινείται φορολόγησέ το, αν συνεχίζει να κινείται ρύθμισέ το νομοθετικά, αν σταματήσει να κινείται επιδότησέ το».

Το παραπάνω ειρωνικό απόφθεγμα του αείμνηστου Προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν, για την οικονομική πολιτική των προκατόχων του, επιχειρεί να επιβεβαιώσει πλήρως η Ελλάδα, βάζοντας στο στόχαστρο τις πλατφόρμες διαμοιρασμού που προσθέτουν αξία στο ΑΕΠ και εισόδημα σε αμέτρητα νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Αρχικά οι ελληνικές αρχές έθεσαν περιορισμούς στη λειτουργία της Uber και τώρα επιχειρούν να περιορίσουν και την Airbnb, υποκύπτοντας στις πιέσεις ξενοδόχων, που επιθυμούν να παραμείνουν φτωχοί και πρώτοι στο χωριό, επειδή δεν αντέχουν να είναι πλουσιότεροι αλλά δεύτεροι στην πόλη.

Από εκεί και πέρα είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη η παθητική στήριξη των αιρετών στις ομάδες πίεσης που ζητούν περιορισμό της Οικονομίας Διαμοιρασμού -καθώς η στάση τους συγκρούεται τόσο με τα συμφέροντα χιλιάδων πολιτών, που συμπληρώνουν το εισόδημά τους αξιοποιώντας την περιουσία τους, όσο και με τα συμφέροντα χιλιάδων επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας, που είναι βιώσιμες και κερδοφόρες χάρη στην πελατεία από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού. Εξίσου αξιοπρόσεκτη είναι και η εμπάθεια πολλών αθηναϊκών εντύπων, τα οποία υποστηρίζουν με φανατισμό τα κοντόφθαλμα συμφέροντα των προνομιούχων ομάδων, αγνοώντας επιδεικτικά τα συμφέροντα εκατομμυρίων Ελλήνων (μικρομεσαίων στη συντριπτική τους πλειονότητα) αλλά και το εθνικό συμφέρον συνολικά.

Προφανέστατα, οι πολέμιοι της Οικονομίας Διαμοιρασμού εκμεταλλεύονται την ασύμμετρη σχέση μεταξύ των λίγων ισχυρών προνομιούχων και των πολλών ανίσχυρων μικρών επιχειρήσεων, ώστε να εδραιώσουν τη δική τους κυριαρχία. Έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα δεν είναι αμελητέα η δύναμη των συντηρητικών κοινωνικών εταίρων που πολιτεύονται ή επιχειρούν με μοναδικό στόχο να μην αλλάξει τίποτα, για να διατηρήσουν τα δικά τους προνόμια. Προφανώς διαισθάνονται ότι η ανέλεγκτη οικονομική μεγέθυνση απειλεί τα προνόμιά τους, καθώς θα φέρει στο πολιτικό και επιχειρηματικό προσκήνιο νέα πρόσωπα και επιχειρήσεις. Γι’ αυτό κανένας πολιτικός και κανένας εκπρόσωπος επιχειρηματικών φορέων δεν έχει ταχθεί ανοικτά και ανεπιφύλακτα υπέρ της Οικονομίας Διαμοιρασμού. Ακόμα και οι πολιτικοί που υπερασπίζονται με πάθος το gov.gr και το επιτυχημένο έργο του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, φοβούνται να προτείνουν την προώθηση της Οικονομίας Διαμοιρασμού σε κλάδους της ελληνικής οικονομίας που παραμένουν κλειστοί προς όφελος προνομιούχων ομάδων.

«Μα έχει τόσο μεγάλη σημασία για την οικονομική ανάπτυξη η… Uber;» θα αναρωτηθεί κάπου εδώ ο καλόπιστος αναγνώστης. Η απάντηση εμπεριέχεται στο ρεπορτάζ του tornosnews.gr, σύμφωνα με το οποίο: «H αμερικανική εταιρεία Uber, που δραστηριοποιείται στον τομέα των ταξί και των παραδόσεων πακέτων κατ' οίκον, επεκτείνεται τώρα και στο χώρο των ταξιδιών, ξεκινώντας με τις απευθείας κρατήσεις σε εστιατόρια και δραστηριότητες αναψυχής μέσω της εφαρμογής της. Προς τούτο, η πλατφόρμα συνεργάστηκε με το OpenTable, έναν ιστότοπο των ΗΠΑ που ειδικεύεται στις online κρατήσεις εστιατορίων, και τη Viator, την εταιρεία του ομίλου Tripadvisor, που ειδικεύεται στην κράτηση περιηγήσεων και άλλων αξιοθέατων. Ήδη αυτές οι δυνατότητες κράτησης έχουν ενσωματωθεί στην εφαρμογή Uber Explore, που λειτουργεί σε πολλές πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Πόλη του Μεξικού και τη Μαδρίτη. Οι χρήστες μπορούν να ανακαλύψουν προτεινόμενα μέρη, σύμφωνα με διάφορα κριτήρια, όπως νυχτερινή ζωή, παραστάσεις και εστιατόρια. Αυτές οι νέες υπηρεσίες αναμένεται σύντομα να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές. Η επέκταση δεν είναι η πρώτη εισβολή της Uber στον τουρισμό. Τον Μάιο παρουσίασε το Uber Travel, το οποίο παρέχει πληροφορίες που σχετίζονται με ταξίδια (κρατήσεις ξενοδοχείων, πτήσεις κ.λπ.) και στη συνέχεια μπορεί να προγραμματίσει τα δρομολόγιά του. Όλες αυτές οι παροχές θα μπορούσαν να κάνουν την Uber μία από τις κορυφαίες εφαρμογές αναψυχής και τουρισμού στον κόσμο. Η εταιρεία υπογραμμίζει την ιδέα του one-stop-shop, όπου ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση στο μέγιστο των προσφορών μέσω της εφαρμογής Uber. Υπό τη σημαία του Uber Travel, η εταιρεία ξεκίνησε τον Αύγουστο στο Ηνωμένο Βασίλειο μια νέα δοκιμαστική λειτουργία, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν εισιτήρια τρένου ή λεωφορείου απευθείας μέσω της εφαρμογής. Για να γίνει αυτό, η εταιρεία έχει συνεργαστεί με τον ιστότοπο κρατήσεων Omio. Αυτό θα καταστήσει την Uber σημαντικό ανταγωνιστή στο πεδίο των εφαρμογών κρατήσεων».

Ειλικρινά δεν ξέρω αν η ελληνική επιχειρηματική και πολιτική ελίτ παρακολουθεί τις τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις -ή αν αδιαφορεί για αυτές επειδή είναι αποφασισμένη να βάλει την Ελλάδα πίσω από ένα εθνικό Σιδηρούν Παραπέτασμα. Είμαι βέβαιος όμως πως η Ελλάδα δεν αντέχει μια νέα «εθνική ανοησία» αντίστοιχη των συνταγματαρχών της χούντας, που μετρούσαν το μπόι τους με τη σκιά τους επειδή ήταν ανίκανοι να κατανοήσουν τη διεθνή πραγματικότητα. Ήδη, η κρίση του 2015 απέδειξε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Όποιος πιστεύει το αντίθετο... πρώτα φορολογεί ό,τι κινείται, μετά το «ρυθμίζει», και όταν πάψει να κινείται το επιδοτεί. Κι έχει βοηθό τους επιχειρηματίες που ζητούν μεγαλύτερη φορολόγηση της… κατσίκας του γείτονα, αντί να διεκδικούν λιγότερους-λογικότερους φόρους στον κλάδο τους.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2023 11:42