Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2023 19:22

Οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ σε Περιφέρεια και Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 Η απροθυμία του γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας ξαναφέρνει στο τραπέζι της Κουμουνδούρου το μεσοπρόθεσμο σχέδιο για μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές του 2023, που θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει άμεσα εθνικές εκλογές και να επιστρέψει στο Μαξίμου μετά τη μεθεπόμενη αναμέτρηση στην εθνική κάλπη.

Για να στεφθεί με επιτυχία ο μεσοπρόθεσμος αυτός σχεδιασμός, αφενός απαιτείται να παραμείνει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και, αφετέρου, να καταγραφούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του φθινοπώρου μεγάλες απώλειες Περιφερειών και δήμων για τη Νέα Δημοκρατία. Το παραπάνω σενάριο εδράζεται στην εκτίμηση πως το εκλογικό σώμα, ενώ θα δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα άρει την εμπιστοσύνη του λίγους μήνες μετά τις εκλογές (όπως συνέβη και το φθινόπωρο του 2015 μετά την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου), επειδή θα είναι ανέφικτη η διατήρηση του ετερόκλητου αντι-ΣΥΡΙΖΑ συνασπισμού που έφερε τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία το 2019.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν καταρρεύσει η νυν κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη εξαιτίας της αλαζονείας των «εξαπτέρυγων», που δεν διστάζουν να ακολουθήσουν αντιδημοκρατικά μονοπάτια, το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές θα στεφθεί με επιτυχία μόνο αν επιλεγούν υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες με απήχηση έξω από τα στενά κομματικά τείχη. Αντιθέτως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ακούσει τα στελέχη του 3% και επιλέξει καθαρά κομματικούς υποψηφίους, θα χαρίσει τους δήμους και τις Περιφέρειες στη Νέα Δημοκρατία και θα εκκινήσει για τις ευρωεκλογές από πολύ δυσμενή θέση.
Στη δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογική περιφέρεια της Πελοποννήσου, η αυτοδιοικητική μάχη θα δοθεί κυρίως στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Καλαμάτας, με βασικό αντίπαλο τους επικοινωνιακούς μηχανισμούς που έχει δημιουργήσει και στους δύο αυτοδιοικητικούς οργανισμούς ο νυν περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας. Στην Περιφέρεια, η «εύκολη λύση» του Πέτρου Τατούλη, αν και εξασφαλίζει πρόκριση για τη δεύτερη Κυριακή, δεν υπηρετεί ούτε το αίτημα της ανανέωσης ούτε βεβαίως τη νίκη, αφού ο βετεράνος Αρκάς πολιτικός έχει φανατικούς εχθρούς στα στρατόπεδα της Αριστεράς, του ΠΑΣΟΚ και της καραμανλικής Κεντροδεξιάς. Η Εύη Τατούλη, αν και υπηρέτει το αίτημα της ανανέωσης, μάλλον έχει περισσότερους πολιτικούς εχθρούς από τον πατέρα της, αφού πρώην συνεργάτες του κ. Τατούλη στην Περιφέρεια δεν θέλουν ούτε να ακούν το όνομά της. Από εκεί και πέρα, η αναζήτηση ενός νέου μετριοπαθούς υποψηφίου με μεγάλη αναγνωρισιμότητα στην Πελοπόννησο κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση θα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος για το λόγο αυτό θα εξετάσει μάλλον με μεγάλη προσοχή την «απελευθέρωση» του Βασίλη Κοσμόπουλου από το Δήμο Καλαμάτας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα ικανοποιεί ταυτόχρονα τις ανάγκες διεύρυνσης της εκλογικής απήχησης και επιτυχούς εκλογικού αποτελέσματος.
Στο Δήμο Καλαμάτας, μετά την αποχώρηση του Βασίλη Κοσμόπουλου, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσει αν θα δώσει το χρίσμα στον Βασίλη Τζαμουράνη εκτιμώντας ότι το ίδιο θα κάνει και το ΠΑΣΟΚ, ή αν θα επιλέξει έναν άλλο υποψήφιο που θα ανταγωνιστεί επικοινωνιακά τον νυν δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, κάνοντας καθημερινά επικοινωνιακό μαραθώνιο στις γειτονιές της Καλαμάτας και στα χωριά του δήμου. Το μόνο εμπόδιο για τη στήριξη του Βασίλη Τζαμουράνη είναι οι τραυματικές εμπειρίες της Κεντροαριστεράς από τις εκλογικές ήττες του αείμνηστου Χρήστου Μαλαπάνη, που ενώ είχε αδιαμφισβήτητες ικανότητες, δεν μπορούσε να ακολουθήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους στον επικοινωνιακό μαραθώνιο που απαιτεί μια προεκλογική εκστρατεία. Από την άλλη πλευρά, μια απρόβλεπτη υποψηφιότητα, όπως για παράδειγμα του Πέτρου Κωνσταντινέα που έχει ίδιες επικοινωνιακές ικανότητες με τον νυν δήμαρχο Καλαμάτας, ενδέχεται να μην μπορέσει να συσπειρώσει στο ψηφοδέλτιό της τα πρόσωπα που είναι αναγκαία για μια εκλογική νίκη στον δεξιόστροφο Δήμο Καλαμάτας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ για τους υποψήφιους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στο Δήμο Καλαμάτας θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα του φθινοπώρου, γι’ αυτό πρέπει να γίνουν μετά από ώριμη σκέψη και έγκαιρα, πριν σημάνει συναγερμός στη Νέα Δημοκρατία για την ανάγκη ανανέωσης των αυτοδιοικητικών της υποψηφίων.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2023 19:20