Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 24 Μαϊος 2023 20:43

Η ηγεμονία Μητσοτάκη σε πολιτική και κοινωνία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Αδιαμφισβήτητα, αλλά όχι ανεξάρτητα από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ο μεγάλος νικητής των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που κατάφερε να αναδείξει τη Νέα Δημοκρατία σε κύριο εκφραστή της κοινωνικής σταθερότητας και της οικονομικής προόδου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρύβοντας τις κυβερνητικές αρρυθμίες πίσω από τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την οποία κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών σε ευρωπαϊκά επίπεδα – στα οποία δεν μπόρεσε να ακολουθήσει η ριζοσπαστική αριστερά της «Μεγάλης αναταραχής, θαυμάσιας κατάστασης». Σε κάθε περίπτωση -και προφανώς κόντρα στις αντιπολιτευτικές ασυναρτησίες περί νεοφιλελεύθερης πολιτικής σε μια χώρα που οι δημόσιες δαπάνες αγγίζουν το 57,4% του ΑΕΠ (δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη των 27, πίσω από τη Γαλλία όπου η δημόσια δαπάνη αγγίζει το 59% του ΑΕΠ)- δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διένειμε κατά τη διάρκεια της θητείας της το μεγαλύτερο πακέτο χρηματοδοτήσεων από καταβολής του ελληνικού κράτους.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έστω και με υπερβολικά αργούς ρυθμούς, έθεσε τις βάσεις για την ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από τα τέλη του περασμένου αιώνα. Επίσης αντιμετώπισε ρεαλιστικά την κρίση στον Έβρο, την Covid-19 και την ενεργειακή κρίση, ενώ την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση αιθεροβατούσε μεταξύ αντικαπιταλιστικών ονειρώξεων και αντιδυτικής εχθροπάθειας.

Αν κάναμε αφαιρετική προβολή στη Μεσσηνία, θα βλέπαμε ότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη εκφράζει τον μέσο επαγγελματία της Καλαμάτας που διεκπεραιώνει τις συναλλαγές του με Δημόσιο, τράπεζες και επιχειρήσεις μέσω του κινητού του τηλεφώνου. Στον αντίποδα, η ριζοσπαστική αριστερά (και όχι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας που επιχείρησε αργοπορημένα να αλλάξει τη ρότα του ΣΥΡΙΖΑ) απευθύνεται σήμερα στον υπερήλικο κάτοικο της ορεινής Μεσσηνίας που νοσταλγεί τις βόλτες στις κρατικές υπηρεσίες και στις ημικρατικές τράπεζες. Προσωπικά, η σημερινή ριζοσπαστική αριστερά μού θυμίζει τη μετεμφυλιακή δεξιά των πρώτων χρόνων του ΠΑΣΟΚ, η οποία δεν μπορούσε να αντιληφθεί ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου εξέφραζε τις σύγχρονες ανάγκες κόντρα στις παλαιολιθικές απόψεις του απόστρατου χωροφύλακα που φοβόταν εξίσου με τους κομμουνιστές, τους… Ρόλινγκ Στόουνς και τις γυμνόστηθες τουρίστριες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει καλύτερα από τους αντιπάλους του τη σύγχρονη εποχή – και κινδυνεύει, όπως κάθε πολιτικός, κυρίως από τη φθορά του χρόνου και την αλαζονεία της εξουσίας.

 lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός